Viceministrul Natalia Gherman la lansarea oficială a statutului de ţară asociată a R. Moldova la Programul ştiinţific PC7

Încă un pas spre apropierea de Uniunea Europeană şi încă o uşă deschisă spre noi oportunităţi. De această dată, în domeniul ştiinţific şi tehnologic. Din anul curent, Republica Moldova are statut de ţară asociată la al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative (PC7), iar astăzi 27 ianuarie 2012 a avut loc lansarea oficială a acestui statut. La evenimentul desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei a participat Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. De menţionat că, R. Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a obţinut statutul de asociat la acest program.

Referindu-se la beneficiile asocierii la acest Program, Natalia Gherman a reliefat impactul pozitiv al acestuia asupra promovării unei colaborări mai structurate şi în concordanţă cu politicile europene în domeniul cercetării. Astfel, comunitatea ştiinţifică, mediul de afaceri, societatea civilă vor avea mai mult acces la oportunităţile oferite pentru cooperare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, precum şi pentru creşterea rolului cercetării şi inovării pe agenda publică naţională. Extinderea participării RM în cadrul altor Programe şi Agenţii UE, considerate un instrument util în procesul de implementare a prevederilor viitorului Acord de Asociere RM-UE, preluarea bunelor practici şi stabilirea contactelor cu experţi din UE, este una din priorităţile de pe agenda dialogului moldo-comunitar.

Republica Moldova a semnat Memorandumul de Înţelegere cu Uniunea Europeană privind asocierea la PC7 pe data de 11 octombrie 2011.

Tagged