Uniunea Europeană va susține și în continuare Republica Moldova

Astăzi, 4 ianuarie, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presă a Guvernului.
Dirk Schuebel a declarat că „Asistenţa acordată de Uniunea Europeană în cadrul implementării acordurilor respective va contribui substanţial la dezvoltarea economică a Republicii Moldova”.
În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte ce ţin de agenda europeană a Republicii Moldova şi incidentul ce a avut loc la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă.
Dirk Schuebel a felicitat Premierul şi Guvernul Republicii Moldova pentru modul în care au realizat în 2011 angajamentele asumate în domeniul integrării europene, i-a urat succes Premierului moldovean în continuarea dialogului şi implementarea tuturor proiectelor lansate de comun cu UE.
„UE va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea reformelor şi democratizării şi mizează că anul 2012, va fi la fel de bun ca şi anul care a trecut”, a spus Ambasadorul.
„Sper că în anul 2012 vom reuşi, cu calm şi raţiune, să realizăm şi acest angajament”, a specificat Premierul.
Premierul Vlad Filat a mulţumit pentru apreciere, precizînd că, în raport cu UE, Moldova a reuşit să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, pe plan intern însă, o restanţă rămîne nealegerea Preşedintelui.
Vlad Filat s-a referit şi la incidentul soldat cu moartea lui Vadim Pisari. „Categoric, nimic nu justifică moartea unui om. Nu au existat motive ca pacificatorul rus să ucidă un om”. Declarațiile aparțin prim-ministrului, Vlad Filat. „Este un incident foarte grav, vom efectua o anchetă plină pentru a răspunde la toate întrebările pentru a sancționa pe cei vinovați”, a menționat premierul.
Prim-ministrul a mai adăugat că instituțiile statului au fost informate imediat despre incidentul de la postul fix al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii din Vadul lui Vodă și că acestia au acționat prompt. Premierul şi-a exprimat regretul faţă de cele întîmplate, menţionînd că autorităţile au întreprins toate acţiunile necesare pentru derularea unei investigaţii obiective. La rîndul său, Dirk Schuebel a menţionat că Uniunea Europeană susţine Republica Moldova şi va continua să contribuie la identificarea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean.
Vlad FILAT a menţionat că evenimentul de astăzi se înscrie perfect în relaţia de colaborare ascendentă dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pe care o avem de mai bine de doi ani.