UE va înlesni confiscarea bunurilor de la grupuri infracţionale

Comisia Europeană a propus luni consolidarea legislaţiei cu scopul facilitării confiscării de bani, proprietăţi sau maşini de lux dobândite de bande criminale şi mafie în Europa.

Cecilia Malmström, comisarul pentru Afaceri Interne, a declarat: „Trebuie să lovim criminalii acolo unde îi doare, respectiv la bani”. Şi „trebuie să recuperăm bunurile lor în aceste vremuri de criză”, a adăugat ea, prezentând planul de acţiune.

Malmström a spus că „autorităţile represive şi judiciare trebuie să fie dotate cu instrumente mai bune pentru a supraveghea circuitul banilor” şi „au nevoie de mijloace mai importante care să le permită să recupereze o proporţie mai mare de bunuri de origine criminală”.

Comisia subliniază că în prezent, sumele recuperate sunt „modice” în comparaţie cu „imensele profituri” generate de activităţi ilegale cum ar fi traficul de stupefiante, contrafacerea, traficul de fiinţe umane şi traficul de arme de calibru mic.

Bruxelles-ul nu dispune de o estimare a veniturilor generate de crima organizată în cadrul UE. ONU le-a evaluat la nivel mondial la 2.100 de miliarde de dolari, respectiv 3,6 din PIB-ul global, în 2009.

Potrivit Comisiei, majoritatea acestor bani sunt spălaţi şi reinvestiţi în economia legală, dar mai puţin de 1 la sută sunt îngheţaţi şi confiscaţi.

În Italia, crima organizată, legată în special de mafie, este în valoare de 150 de miliarde de euro pe an, dintre care doar 800 de miliarde au fost îngheţaţi de autorităţi.

Propunerea legislativă a Comisiei vizează consolidarea „capacităţii statelor membre de a confisca bunuri care au fost transferate une părţi terţe şi de a facilita confiscarea bunurilor de origine infracţională chiar în cazul în care suspectul a fugit”.

Comisia dorește să facă în aşa fel încât autorităţile să poată „să îngheţe provizoriu bunuri care riscă să dispară dacă ele nu intervin”.

Majoritatea grupurilor infracţionale investesc o parte tot mai mare din veniturile lor în afara ţării de origine, adeseori în mai multe state, sau le transferă unor părţi terţe, aceasta agravând și mai mult situaţia țărilor.

Sursa: impact.md cu referire la mediafax

,