UE investeşte în consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului

Guvernul de la Chişinău a semnat astăzi un acord cu Uniunea Europeană, menit să consolideze încrederea între cele două maluri ale Nistrului.
Prin intermediul acestui acord, Moldova va beneficia de 13,1 milioane de euro, care vor fi folosite pentru proiecte sociale, economice şi de mediu. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Vlad Filat şi şeful delegaţiei UE la Chişinău, ambasadorul Dirk Schuebel. Premierul a declarat după ceremonia de semnare că “ultimele incidente din Zona de Securitate ne demonstrează că populaţia din această regiune are nevoie de grijă şi atenţie specială, prin acordarea sprijinului în implementarea proiectelor de dezvoltare economică şi socială”.
Ambasadorul Dirk Schuebel a menţionat că “programul de măsuri de consolidare a încrederii nu are doar scopul să promoveze securitatea, ci şi să contribuie la crearea unui mediu şi a mijloacelor de promovare a cooperării între cele două maluri ale Nistrului”. Dirk Schuebel a subliniat că asistenţa oferită de UE este nu doar pentru regiunea transnistreană, ci pentru Republica Moldova în întregime, iar proiectele respective vor aduce beneficii de lungă durată tuturor cetăţenilor. În același timp, Dirk Schuebel a menționat că UE este un partener activ al Moldovei în acţiunile ce ţin de reglementarea diferendului Transnistrean, iar acest fapt este demonstrat și de contribuția financiara oferită. ”Aceste masuri de consolidare vizează doar localităţile din Zona de Securitate, dar sînt un beneficiu inclusiv pentru Moldova și integritatea țării”, a spus oficialul european. Schuebel a adăugat că, pînă în 2013, UE urmează să mai ofere Moldovei în jur de 40 de milioane de euro în cadrul programului “Măsuri de consolidare a încrederii”.
Din suma totală, 12 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile, iar 1,1 milioane reprezintă un împrumut al PNUD, acordat pe o perioadă de 5 ani.
15% din asistenţa de 273 de milioane de euro acordată de UE Republicii Moldova, în perioadă 2011-2013, urmează să fie utilizate în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii. În acest an, pentru acest scop, se preconizează să fie valorificate 28 de milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru proiecte de infrastructură, de ameliorare a serviciilor de sănătate, dar şi pentru intensificarea contactelor între oamenii de afaceri, transmite Moldpres.
“Aducem mulțumiri partenerilor europeni, care s-au angajat plenar și susțin acțiunile Moldovei. Acest sprijin este unul politic, care conține elemente pragmatice”, a declarat Vladimir Filat.
Şeful delegaţiei UE a spus că, în curând, la Universitatea din Tiraspol, va fi deschis un centru de informare europeană. Delegaţia a deschis deja două centre de afaceri la Tighina şi Tiraspol şi intenţionează să lanseze unul la Râbniţa.