Pași importanți spre Europa s-au făcut astăzi la Sofia

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu a avut o întrevedere bilaterală cu directorul Oficiului European de Poliţie (Europol), Robert Wainwright. Întâlnirea a avut loc în cadrul lucrărilor Forului de la Salzburg, organizat în Capitala bulgară Sofia, în perioada 16-17 noiembrie.

În cadrul dialogului ministrul Roibu a reiterat angajamentul de cooperare activă şi multilaterală cu Europol, dar şi de a accelera procedura de negociere şi semnare a Acordului Operaţional dintre Republica Moldova şi Europol. Acest fapt va lansa un nou nivel de cooperare dintre organele de drept din Republica Moldova şi cele din statele-membre ale UE prin intermediul Europol.

La rândul său, directorul Europol a subliniat că Republica Moldova se află în lista statelor prioritare, cu care se doreşte îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. Oficialul a menţionat că decizia în acest sens aparţine organismelor europene, care împuternicesc Europolul de a coopera cu statele-terţe.Totodată, oficialul european s-a arătat disponibil de a asigura detaşarea unui ofiţer de legătură al Republicii Moldova la Europol, fapt care a fost susţinut de ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, care a adăugat că deja este elaborat un acord, privind detaşarea acestui ofiţer.

Totodată,  Alexei Roibu şi omologul său bulgar, Tsvetan Tsvetanov, au semnat astăzi, la Sofia, Protocolul interguvernamental moldo-bulgar privind implementarea Acordului dintre Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor aflate în situaţie de şedere ilegală, ceea ce reprezintă o nouă latură în cooperarea bilaterală, dar şi un mecanism adiţional de combatere a migraţiei ilegale.

Semnarea Protocolului este partea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, dar şi o precondiţie în dialogul pe această dimensiune.În cadrul întrevederii ambii miniştri au remarcat importanţa tratatului semnat pentru relaţiile bilaterale dintre Bulgaria şi Republica Moldova. Alexei Roibu şi Tsvetan Tsvetanov au menţionat că acest eveniment demonstrază, încă o dată, angajamentele asumate de Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Ministrul Roibu participă azi şi la Reuniunea Forului de la Salzburg, organizat în Capitala bulgară Sofia, unde a prezentat delegaţiilor invitate progresul Republicii Moldova la capitolul liberalizării regimului de vize cu UE.

Forumul de la Salzburg reprezintă o platformă de dialog şi cooperare multilaterală pe probleme de securitate internă, iniţiată de către Austria în anul 2000 şi include următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, iar Republica Moldova participă la acest dialog în calitate de invitat special.

,