Noi acorduri de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană

Marţi, 6 decembrie, Vlad Filat a contrasemnat 4 acorduri de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană în valoare totală de 63,8 mil. euro.

„Este vorba de fonduri noi în sumă totală de 63,8 mil. euro, oferite Republicii Moldova în formă nerambursabilă. Această asistenţă complimentează acordurile pe care le-am semnat anterior şi care ne permit să afirmăm că Guvernul Republicii Moldova valorifică tot potenţialul de asistenţă al Uniunii Europene pe calea integrării noastre în marea familie europeană , a declarat premierul. El s-a referit la fiecare acord în parte.

42,6 mil. euro sunt acordaţi pentru Programul de suport financiar pentru finanţarea reformei în domeniul energetic. Programul presupune sporirea eficienţei, competitivităţii şi siguranţei complexului energetic, sporirea securităţii energetice, modernizarea infrastructurii energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie.

Alt acord implică 5 mil. euro pentru Programul de suport bugetar în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare. Prim-ministrul a spus că fondurile adiţionale, împreună cu cele alocate anterior, vor contribui la apariţia a 110 mii noi conexiuni la apă potabilă.

Al treilea acord contrasemnat se referă la extinderea  perioadei de implimentare a Programului suport  bugetar în domeniul ocrotirii sănătăţii cu un an, pentru finalizarea unor acţiuni şi atragerea investiţiilor la Spitalul Clinic Republican.

Ultimul acord vizează finanţarea lucrărilor de reabilitare a segmentului de drum „Centura de ocolire a oraşului Ungheni”.

La ceremonia de contrasemnare a participat şi şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel.