Ministrul Iurie Leancă a participat la o şedinţă a Comisiei Guvernamentale privind Integrarea Europeană

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat astăzi, la o nouă şedinţă a Comisiei Guvernamentale privind Integrarea Europeană (CGIE).

Vicepremierul a precizat cele mai importante evoluţii în procesul de realizare a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul Liberalizării Vizelor în vederea încheierii primei etape de implementare. Totodată, au fost expuse şi principalele aspecte ale pregătirii pentru începerea negocierilor oficiale privind Crearea Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător  cu Uniunea Europeană.

Iurie Leancă a anunţat că foarte curând, Comisia Europeană urmează să vină cu un raport complex privind progresul obţinut în avansarea ţării noastre în discuţiile privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, instituţiile europene vor elabora un studiu de impact privind migraţia cetăţenilor moldoveni după o eventuală liberalizare a regimului de vize.

În acest context, CGIE a convenit asupra prioritizării, prin intermediul Programului Naţional de implementare a etapei a II-a a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, a măsurilor necesare pentru avansarea în realizarea reformelor în domeniile securităţii documentelor, migraţiei şi mobilităţii, managementului frontierei, ordinii şi securităţii publice, drepturile omului în conformitate cu standardele europene.

În perioada 27 – 28 februarie 2012 va avea loc vizita bilaterală la Chişinău a dlui Stefano Manservisi, Director General DG HOME, care va participa şi la lansarea Conferinţei „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm” din 28 februarie 2012. Evenimentul este organizat de către MAEIE ca follow-up a Conferinţei privind „Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm: sinergii de a îmbunătăţi mobilitate şi consolida securitatea”, organizată pe 23-24 ianuarie 2011.

,