Germania susține aderarea R. Moldova la UE

Germania este un susţinător ferm al eforturilor Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană, a declarat ambasadorul Germaniei la Chişinău, Berthold Johannes.

Oficialul a menţionat că Germania îşi doreşte să vadă o asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană cât mai curând şi este impresionată de eforturile Moldovei în ajustare a sistemului după normele europene, transmite Info-Prim Neo.

Germania susţine foarte activ acest procesul de integrare, care este unul solicitant, implicând multe reforme din partea Moldovei. Dar acele reforme îşi merită efortul, nu pentru mulţumirea UE, ci pentru instituirea unei economii stabile şi a unui viitor democratic al Moldovei. Noi susţinem reformele, noi susţinem procesul de negociere şi apreciem foarte mult paşii considerabili care au fost deja făcuţi într-o perioada de timp relativ scurtă”, a menţionat Berthold Johannes.

Ambasadorul a precizat că probleme de bază pe care Republica Moldova trebuie să le rezolve ţin de adoptarea celor două reforme, respectiv legi, cu privire la antidiscriminare şi lupta împotriva corupţiei, urmând să se treacă la etapa a doua, care prevede implementarea cu succes a acestor legi. Diplomatul a precizat că şi soluţionarea conflictului transnistrean va face mult mai uşoară calea spre atingerea scopului urmărit de Moldova, şi anume aderarea la UE.

Întrebat ce aşteptări are Germania de la Guvernul Moldovei pentru ca ţara să fie mai atractivă pentru investitorii germani, ambasadorul a răspuns că investitorii caută condiţii de investiţii predictibile, profitabile şi pe care te poţi baza, iar în cazul unui conflict să se poată baza pe un stat de drept şi Curţi de justiţie solide.

„Moldova se străduieşte să asigure aceste condiţii, iar progrese au fost înregistrate. Cea mai bună metodă de atragere de investiţii este satisfacerea investitorilor pe care deja îi aveţi în ţară. Noi susţinem competenţa juridică a statului în acest sector prin forţa umană”, a notat ambasadorul.
Berthold Johannes îşi exercită funcţia de ambasador la Chişinău din luna iunie 2010.

,