FMI va înrăutați Prognoza de Creștere Economică Mondială

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va înrăutăţi prognoza de creştere pentru economia mondială în acest an, în prezent de 4%, din cauza crizei din Europa, a declarat, vineri, directorul FMI, Christine Lagarde, citat de Wall Street Journal.
Instituţia va anunţa o nouă estimare economică în ianuarie.
Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial pentru Africa de Sud. Africa de Sud şi alte ţări din regiune „vor avea în mod clar de suferit dacă Europa nu ia măsurile adecvate pentru a rezolva criza”, a spus Lagarde în timpul unei vizite la Pretoria. FMI analizează revizuirea prognozei de creştere pentru acest an sub nivelul de 4% anunţat în septembrie.

Declinul exporturilor de minereuri şi bunuri manufacturate către Europa a determinat Africa de Sud să-şi reorienteze livările către Asia, mai ales către China şi India, dar şi către economii din regiune cu o dezvoltare rapidă, precum Nigeria.

Lagarde a avertizat Africa de Sud să nu renunţe la relaţiile comerciale cu Europa.

„Este destul de dificil să deschizi comerţul, aşa că nu cred că ar fi înţelept să se renunţe la legăturile comerciale dintre Africa de Sud şi Europa”, a spus şeful FMI. Directorul FMI se află la a doua vizită în Africa Subsahariană de la preluarea postului anul trecut. În decembrie, Lagarde a vizitat Nigeria şi Niger, unde a făcut promisiuni similare de a ajuta ţările mici să facă faţă problemelor rezultate din climatul economic nesigur.

Liderii europeni au convocat un nou summit pentru sfârşitul acestei luni, unde vor încerca din nou să stabilească un plan concret de soluţionare a crizei datoriilor de stat, care a intrat în al treilea an şi ameninţă supravieţuirea monedei unice la 10 ani de când a intrat în circulaţie.
Lagarde, aflată în primul turneu în Africa de când a preluat şefia FMI, a reiterat că fondul va revizui în sens negativ prognoza de creştere economică mondială pentru 2012, în prezent de plus 4%.
Euro s-a depreciat joi, coborând sub pragul de 1,28 dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, din cauza reapariţiei temerilor privind criza din zona euro şi a solidităţii sistemului bancar european. La ora 14:07 GMT, euro a coborât la 1,2797 dolari, cel mai scăzut nivel din 13 septembrie 2010.
De asemenea, moneda europeană a pierdut teren şi în fata yenului japonez, la ora 13:15 GMT moneda europeană fiind cotată la 98,48 yeni, nivel înregistrat ultima dată în decembrie 2000.
Pieţele emergente au fost afectate serios de aversiunea la risc declanşată la nivel global în 2011 de criza datoriilor de stat. În Africa de Sud, randul s-a depreciat anul trecut cu aproape 23%.
Ministrul sud-african al Finanţelor, Pravin Gordhan, a declarat că este nevoie de noi acţiuni globale pentru a combate volatilitatea valutară generată de criza din zona euro.