Despre vize, spaţiu economic comun cu UE şi R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează despre vizita de lucru a ministrului Iurie Leancă la Berlin unde s-a vorbit despre vize, spaţiu economic comun cu UE şi R. Moldova la Seara parlamentară a Comitetului de Est al Economiei Germane.

În seara zilei de 22 noiembrie, şeful diplomaţiei moldoveneşti a participat în calitate de invitat special la Seara parlamentară a Comitetului de Est al Economiei Germane, susţinând discursul introductiv referitor la avantajele politico-economice pentru statele membre ale UE în urma ridicării regimului de vize ţărilor membre ale Parteneriatului Estic. Astfel, au fost impulsionate discuţiile, moderate ulterior la subiect, cu deputaţii prezenţi din cadrul Comisiei pentru politică externă şi Grupului Parlamentar CDU/CSU din Bundestag-ul german, precum şi Directorul pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Directoratului General pentru relaţii Externe din cadrul Comisiei Europene, Gunnar Wiegand.

În cadrul discuţiilor au fost conturate disensiunile existente în Bundestag referitor la problematica liberalizării regimului de vize pentru statele din vecinătatea estică a Uniunii Europene, o parte susţinând acest proces, iar alta limitându-se doar la continuarea facilitării acestuia. În context, dl Leancă a solicitat politicienilor germani ca deciziile respective să fie luate în mod individual pentru fiecare stat membru al aranjamentului Parteneriatului Estic, în funcţie de realizarea condiţiilor necesare pentru liberalizarea regimului de vize. Totodată, Vicepremierul moldovean a accentuat că RM depune şi va continua să depună efortul maxim pentru îndeplinirea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize într-un spaţiu temporar cât mai restrâns. Printre concluziile discuţiilor, partea germană a constatat necesitatea intensificării dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, recunoscând volumul impunător al realizărilor deja înregistrate de autorităţile moldoveneşti în acest sens.

Menţionăm că evenimentul a întrunit circa 170 reprezentanţi la nivel înalt ale cercurilor politice şi economice din RFG, printre aceştia figurând  60 deputaţi din Bundestagul german, ambasadori acreditaţi în RFG, reprezentanţi ai MAE-ului german, conducătorii celor mai importante companii germane precum Metro, KPMG, Thyssen Krupp, SAP, Nordsteam, Südzucker, Daimler, Baier, BASF, Volkswagen, Rewe, Air Berlin, TUI, Deutsche Bank, Commerzbank, etc.

Comitetul de Est al Economiei Germane joacă un rol important în cercurile politice şi economice din RFG, fiind un promotor insistent al liberalizării regimului de vize în favoarea creării unui spaţiu economic comun cu statele din vecinătatea estică a Uniunii Europene.

La 23 noiembrie, programul vizitei a inclus întrevederi cu dna Emily Haber, Secretar de Stat din cadrul MAE german, cu dl Christoph Heusgen, consilierul pentru politică externă şi de securitate al Cancelarului federal, cu dl Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, cu Grupul de Lucru pentru politică externă al Fracţiunii creştin-democrate din Bundestag, cu dl Gernot Erler, Vicepreşedintele Fracţiunii social-democrate din Bundestag, cu dl Manfred Grund, deputat al Bundestagului şi Preşedintele Forumului germano-moldav, cu dl Ruprecht Polenz, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

În cadrul întrevederilor cu oficialii germani, dl Leancă a trecut în revistă eforturile autorităţilor moldoveneşti pentru apropierea de standardele europene, axându-se în mod special asupra întreprinderii acţiunilor necesare pentru lansarea cât mai curând posibilă a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA), precum şi conformarea criteriilor prevăzute în Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. Şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a întreţinut şi cu dl Philipp Missfelder, responsabil pentru relaţiile externe al Fracţiunii creştin-democrate din cadrul Budestag-ului, care, printre altele, a informat despre decizia de a vizita Republica Moldova în aprilie anului viitor, fiind însoţit de un impunător grup al oamenilor de afaceri germani pentru a examina la faţa locului posibilităţile reale de investiţii directe în ţara noastră.

La finele vizitei, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu membrii Consiliului de Conducere al Forumului Germano-moldav, în cadrul căreia Vicepremierul a înmânat în mod oficial „Ordinul de Onoare“ al Republicii Moldova dlui Gernot Erler, Vicepreşedintele Fracţiunii social-democrate din Bundestag, Preşedintele Societăţii „Europa de Sud-est”, şi dlui Harald Berwanger, membru al Consiliului de Conducere al Forumului Germano-moldav, pentru contribuţii deosebite în consolidarea dialogului bilateral moldo-german.