CRIZA DIN ZONA EURO SE AGRAVEAZĂ

Nouă ţări, printre care Franţa, Italia, Spania şi Austria, au fost retrogradate. Germania şi-a păstrat ratingul

Agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.
Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă, se arată într-un comunicat S&P, iar calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate.
Agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative pentru toate ratingurile celor 16 state. Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+” şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil. Ratingul Irlandei a fost păstrat la „BBB+”, iar cel al Estoniei la „AA-„. Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg şi-au păstrat calificativele „AAA”, maxim posibil, în timp ce Belgia a fost menţinută la „AA”. Cu excepţia Germaniei şi Slovaciei, care au perspective stabilă, toate celelalte 14 ţări au perspective negativă.
Agenţia a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.
Investitorii anticipau o retrogradare a unor ţări din zona euro, iar cotaţiile pe burse au luat deja în calcul, cel puţin parţial, impactul unei astfel de decizii. Pe lângă efectul asupra costurilor de împrumut al statelor, ratingurile suverane au impact şi asupra calificativelor altor emitenţi din ţările respective, precum băncile.
O reducere a ratingurilor unor ţări din zona euro poate conduce la retrogradări ale unor companii, semnalând astfel un risc mai ridicat investitorilor.
La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene.
S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene încă din 1976. Tot agenţia S&P a retrogradat în august şi Statele Unite, pentru prima dată în istorie, după ce neînţelegerile dintre politicienii americani au ameninţat să împingă ţara în incapacitate de plată. Ratingul SUA a fost coborât cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+”.
Retrogradarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut însă efectul anticipat de analişti, iar costurile de împrumut ale SUA au coborât chiar la noi minime record. Din cauza inertitudinilor tot mai mari la nivel global, datoria SUA este considerată printre cele mai sigure plasamente.