Comisia Europeană tinde spre plățile electronice mai sigure

Modul în care europenii fac astăzi cumpărături este în radicală schimbare, iar consumatorii, comercianţii şi companiile din UE merită servicii de plată în pas cu secolul al XXI-lea, au declarat comisarii UE responsabili cu piaţa internă şi competiţia după ce au lansat consultări în UE legate de o viitoare reglementare care să facă mai uşoare, mai sigure şi mult mai accesibile intrumentele de plată online.
„Comisia dorește să afle părerile părților interesate cu privire la obstacolele care împiedică o mai mare integrare a pieței și modul în care acestea pot fi înlăturate. Termenul limită pentru prezentarea contribuțiilor în cadrul consultărilor pentru Cartea verde a plăţilor electronice este este 11 aprilie 2012″, a anunţat astăzi Comisia Europeană.

CE precizează că plățile electronice sunt esențiale pentru toți consumatorii, fie în momentul achiziționării unui produs la punctele de vânzare, fie atunci când fac cumpărături pe internet.

Potrivit datelor prezentate de Executivul European, pe întreg teritoriul UE, sunt în uz peste 700 de milioane de carduri de plată, comerțul electronic oferă oportunități extraordinare, iar numărul de telefoane inteligente crește într-un ritm uluitor.

Cartea verde, adoptată în această săptămână de CE, analizează obstacolele care împiedică integrarea pieței europene în aceste tehnologii de plată.

Documentul evaluează peisajul actual al plăților cu cardul, prin internet și prin telefonia mobilă în Europa, identifică discrepanțele dintre situația actuală și viziunea unei piețe de plăți integrate pe deplin și obstacolele care au creat aceste discrepanțe.

Principalele probleme identificate în Cartea verde se referă la accesul și intrarea pe piață pentru furnizorii de servicii existenți și noi, siguranța plăților și protecția datelor, tarifarea transparentă și eficientă a serviciilor de plată, interoperabilitatea între furnizorii de servicii.
„Europa are ocazia de a fi în fruntea a ceea ce ar putea însemna în viitor a face o plată. Cu toate acestea, nu vom putea atinge acest obiectiv în condițiile actuale de fragmentare a pieței. Existența plăților electronice sigure, eficiente, competitive și inovatoare este esențială pentru consumatori, comercianții cu amănuntul și societăți pentru a se bucura de avantajele pieței unice și pentru a stimula dezvoltarea comerțului electronic”, a declarat comisarul pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier.
„Sistemele ineficiente de plată din Uniunea Europeană ridică nejustificat costurile tranzacțiilor, subminează competitivitatea economiei europene la nivel mondial și îi limitează potențialul de creștere. Consumatorii, comercianții și întreprinderile europene merită servicii de plată în pas cu secolul al XXI-lea: transparente, cu valoare adăugată reală și care să utilizeze cel mai bine tehnologiile noastre.”, a declarat vicepreședintele Joaquín Almunia, responsabil cu domeniul competiţiei.

Astfel, pe baza unei analize amănunțite a răspunsurilor din cadrul consultării, Comisia va anunța următoarele măsuri care trebuie luate înainte de vara anului 2012.

,