China și SUA au acordat ajutor pentru Zona Euro

Creșterea economică globală a încetinit în contextul în care creșterea economică a Chinei a încetinit, economia americană pare să se fi stabilizat, iar Europa se confruntă cu tulburări ale piețelor, cauzate de retrogradările din zona euro.
Veștile economice pozitive din China, SUA si Germania au contrabalansat astăzi îngrijorările cu privire la criza datoriilor din zona euro, stimulând apetitul pentru risc și determinând creșterea acțiunilor globale și a monedei unice, deși teama privind posibilitatea falimentului Greciei s-a amplificat.

Indicele bursier din SUA a crescut marți, 17 ianuarie, după ce profitul segmentului corporate s-a majorat, chiar dacă Citigroup a înregistrat o pierdere trimestrială de 11%, potrivit Reuters.
Astfel, deși semnele indică doar o încetinire ușoară a creșterii economice la nivel global, numeroase probleme par a fi pe punctul de a izbucni.

Economia Chinei, cea de-a doua mare economie a lumii, a scăzut în ultimul trimestru cu 8,7% comparativ cu trimestrul trei, când scăderea a fost de 9,1%, ceea ce indică o creștere usoară, însă reprezintă cea mai slabă creștere din 2009, analiștii încurajând speranțele pentru noi măsuri din partea guvernului.

Nu în ultimul rând, indicele bursier german a cunoscut o imbunătățire, pe fondul datelor pozitive recente și a încrederii cu privire la eforturile Băncii Centrale Europene de a ameliora problemele regiunii.

Ca urmare a veștilor bune, apetitul pentru risc al investitorilor a crescut, ducând la aprecierea monedei unice.

Astfel euro a crescut la 1,2899 dolari/unitate, după ce săptămâna trecută a atins cel mai redus nivel din ultimele 17 luni, de 1,2624 dolari pentru un euro.

Sursa: impact.md cu referire la ziare.com