APCE salută rezultatele obţinute de R. Moldova în implementarea reformelor democratice

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) salută rezultatele obţinute de Republica Moldova în implementarea reformelor democratice. În acest sens, miercuri, la Bruxelles, în cadrul sesiunii APCE, a fost semnată Declaraţia cu privire la progresele în implementarea reformelor democratice în Republica Moldova.

Potrivit delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova, care participă la sesiunea APCE, documentul a fost semnat de 89 de deputaţi din peste 25 de ţări membre ale Consiliului Europei. În declaraţie se menţionează că APCE salută „angajamentele asumate de autorităţile Republicii Moldova şi rezultatele obţinute în implementarea agendei ambiţioase de reforme, inclusiv în domeniul libertăţii presei”.

Toți deputaţii APCE salută maturitatea de care au dat dovadă liderii politici de la Chişinău în cadrul alegerilor prezidenţiale din martie, în urma cărora Republica Moldova a obţinut stabilitatea politică.

De asemenea, APCE încurajează autorităţile de la Chişinău să întreprindă schimbările necesare pentru a asigura respectarea valorilor de bază ale Consiliului Europei, în special, să promoveze reforma sistemului judecătoresc, a sistemului de învăţămînt şi a celui social.

Prin semnarea acestei Declaraţii, deputaţii APCE reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi menţionează că vor sprijini şi în continuare eforturile autorităţilor Republicii Moldova de a continua dialogul şi de a consolida încrederea între cele două maluri ale Nistrului.

În context, APCE „îndeamnă toate forţele politice să dea dovadă de voinţă politică şi să se angajeze, prin mijloacele legale existente, într-un dialog constructiv”.