57,4 mln euro pentru proiecte comune între România, Republica Moldova şi Ucraina

Uniunea Europeană va oferi 57,4 mln euro pentru proiecte comune între România, Republica Moldova şi Ucraina. Acestea prevăd îmbunătăţirea infrastructurii şi a cooperării transfrontaliere, construcţia unei conducte de gaz, protecţia împotriva inundaţiilor şi evaluarea surselor de poluare în regiunile de la Dunărea de Jos, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Ambasadei României în Republica Moldova, proiectele au fost aprobate recent de Comitetul Comun de Monitorizare şi acestea vor fi finanţate în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova – Ucraina 2007-2013.

O mare parte din resursele financiare alocate de UE sînt destinate dezvoltării cooperării în domeniul energetic. Cel mai mare proiect care a fost aprobat prevede construcţia unei conducte de gaz Iaşi-Ungheni, pentru care au fost alocaţi 20,27 mln euro. În domeniul energetic va mai fi implementat un proiect ce presupune studiul de fezabilitate pentru interconectarea sincronă a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei la Sistemul Continental European de Energie (ENTSO), în valoare de aproximativ şapte milioane de euro. Alte trei milioane sînt destinate implementării unui proiect de îmbunătăţire a cooperării transfrontaliere între România şi Republica Moldova în privinţa produselor petroliere şi alimentare, iar pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere a fost aprobat un proiect în valoare de peste 5 mln euro.

În acelaşi timp, cele trei ţări vor mai implementa alte trei proiecte comune care se referă la evaluarea şi remedierea surselor antropogene de poluare în zonele de la Dunărea de Jos, protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare ale Siretului şi Prutului şi îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru urgenţe şi reanimare SMURD. Valoarea acestora este de aproximativ 22 mln euro.

Durata de realizare a proiectelor variază între 24 şi 36 de luni, iar cele trei state care participă la implementarea lor vor cofinanţa proiectele în medie cu 20% din valoarea acestora, notează MOLDPRES.