Viața tribală – mit sau realitate în secolul XXI? (Video)

Pe Insulele Andaman – arhipelag în Oceanul Indian, Operatorii de turism au organizat pentru turiștii stăini o „grădină zoologică”. După cum menționează Daily Mail, unor turiști li se permite să facă poze sau chiar să realizeze clipuri video, cu reprezentanții tribului primitiv “Jarawa”, un popor indigen, care aparține insulelor indiene Andaman. Turiștii îi tratează ca pe animale.
Acest trib a început contactele cu lumea modernă abia la sfârșitul secolului XX. Populația acestuia este de aproximativ 300-400 de locuitori, atât băștinașilor cât și turiștilor li se interzice contactul cu “Jarawa”, să facă fotografii sau clipuri video, în caz contrar aceștia vor fi arestați și aduși în fața justiției.
Cu toate acestea, pentru o mită de aproximativ 560 de dolari, turiștii pot încălca aceste idicații, iar poliția locală închide ochii la aceasta. În plus, străinii aruncă alimente membrilor Jarawa, asemeni animalelor din grădina zoologică, îi forțează să danseze și să facă diverse trucuri.
Unii turiști au avut relații sexuale cu femeile Jarawa, iar copii care s-au născut au fost omorâți. A fost demonstrat că grădina zoologică umană este foarte populară în rândurile turiștilor.
Pentru prima dată aceste informații au fost dezvăluite de jurnalistul Ghetin Chemberlen. Aceste excursii sânt organizate pentru turiști sub pretextul vizitării unor peșteri de lângă Portul Blair- cel mai mare oraș și centru administrativ al insulelor Andaman.
Jarawa locuiesc în zonele montane, în partea de vest a arhipelagului, se îndeletnicesc cu vânatul și culesul fructelor. Ei aparțin rasei negroide, fiind una dintre cele mai izolate etnii. Uneori intră în conflict cu indienii, atunci când aceștia încalcă hotarul.
În 1974 reprezentanții unei Organizații Misionare Indiene au reușit să intre în contact cu populația tribului, livrând ajutor umanitar.
Indienilor localnici li s-a interzis să comunice cu Jarawa, programul reducându-se la minim la sfârșitul anilor 1990, după o serie de confruntări ostile, care au dus la decese, și totodată de teama introducerii bolilor în trib.
Se pare că membrii tribului Jarawa sunt descendenţi ai primilor oameni care au părăsit Africa. Ei trăiesc în Insulele Andaman o viaţă simplă.
Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au fost indignate de faptul că membrii tribului sunt percepuţi ca nişte animale de la grădina zoologică. „Cei din tribul Jarawa nu ar trebui să fie obligaţi să danseze la cererea cuiva ca şi cum ar fi nişte ponei de circ”, a declarat Stephen Corry, şefa organizaţiei Survival International.
Anul trecut, în iunie, organizaţia a acuzat opt companii indiene că organizează excursii cu scopul ca turiştii să-i vadă şi să-i fotografieze pe membrii tribului Jarawa. (L.I.)