Ursul Koala – specie ameninţată cu dispariţia în Australia

Guvernul australian a listat koala drept specie ameninţată cu dispariția,în unele regiuni, din cauza schimbărilor climatice, bolilor şi pierderii habitatului.

Populaţia de koala din Queensland, New South Wales şi Australian Capital Territory a fost declarată drept vulnerabilă, de către Ministerul Mediului.

Decizia vine în urma unui raport, publicat anul trecut, care a făcut 19 recomandări, printre care şi listarea speciei drept ameninţată în anumite zone ale ţării şi creşterea bugetului pentru monitorizarea speciei.

Specia se confruntă cu un șir de probleme de mai mult timp: europenii stabiliţi în Australia au vânat koala până aproape de dispariţia animalului, pentru blană. Koala mai suferă şi din cauza defrişărilor, care îl lasă fără singura sa sursă de hrană, eucaliptul. Dar, în prezent, valoarea nutriţională a eucalpitului rămas este afectată de dioxidul de carbon din atmosferă.

Lista Roşie a IUCN a clasat koala drept una din cele mai vulnerabile specii din lume la schimbările climatice.

Prin declararea speciei drept ameninţată, se speră oprirea dezvoltării în zonele unde koala are probleme. În Queensland, de exemplu, populaţia a scăzut cu 40% în ultimii 20 de ani.

Nu se ştie exact câţi koala mai sunt în sălbăticie – guvernul estimează că mai sunt circa 200.000 de exemplare. Australian Koala Foundation nu este de acord, însă, cu această cifră. Fundaţia spune că fiecare incendiu de vegetaţie din Australia distruge specia.

Potrivit RTV, ecologiştii sunt fericiţi că guvernul a declarat specia drept vulnerabilă în cele trei zone australiene, însă sunt îngrijoraţi de soarta animalului în alte două regiuni.