Turismul în spaţiu ar putea debuta în 2013

S-a atabilit că primele zboruri turistice în spaţiu ar trebui să aibă loc în 2013 sau 2014, iar administraţia Obama anticipează că industria va ajunge la afaceri anuale de un miliard de dolari la 10 ani de la debut.

Un oficial al Administraţiei Federale pentru Aviaţie din SUA, prezent la audieri într-o comisie din Congres a declarat că „Pe baza studiilor de piaţă, anticipăm că această activitate va dezvolta o industrie de un miliard de dolari în următorii 10 ani. Este o industrie nouă, în creştere. Dacă analizăm ultimii 25 de ani, aproape toate lansările au servit câteva scopuri clare, precum plasarea unui satelit pe orbită, iar acest segment al industriei continuă să se dezvolte şi astăzi. Însă există câteva noi segmente pe care abia acum începem să le descoperim”.

Companiile implicate în această activitate, împreună cu NASA, construiesc şi testează avioane-rachetă şi nave spaţiale care să poată transporta pasagerii în afara atmosferei, primele zboruri comerciale fiind aşteptate în 2013 sau 2014.

NASA a contractat două companii pentru a transporta marfă şi echipamente către Staţia Spaţială Internaţională, complexul de cercetare care orbitează planeta, în care s-au investit 100 miliarde de dolari. Contractele au o valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.

Un oficial NASA a spus într-o conferinţă de presă: „Trebuie să avem grijă, să nu presupunem că succesul sau eşecul industriei zborurilor comerciale în spaţiu va depinde de un singur zbor. Este normal să întâmpine probleme (companiile private – n.r.), procesul fiind foarte dificil, nu numai să lansezi ceva pe orbită ci şi să reuşeşti o conectare în condiţii de siguranţă cu o altă instalaţie aflată pe orbită”.

Totodată sunt în pregătire zboruri comerciale la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, care vor expune pasagerii la câteva minute de imponderabilitate şi la panorama Pământului văzut din spaţiu, pe fundalul întunecat al cosmosului.

Pe lângă activităţi turistice, sunt pregătite zboruri suborbitale pentru organizaţii de cercetare, instituţii academice şi companii care vor să facă experimente sau să transporte mărfuri şi echipamente în spaţiu.

Compania Virgin Galactic, parte a grupului controlat de miliardarul Richard Branson, a încasat deja avansuri de aproximativ 60 milioane de dolari pentru călătorii în spaţiu. Nu se știe concret când vor avea loc aceste zboruri, ele fiind preconizate pentru 2013-2014. O astfel de călătorie spațială costă 200.000 de dolari de persoană.

Sursa: impact.md cu referire la mediafax

,