Prognoză de erupție a unui supervulcan pentru 2012

Termenii de „supervulcan” şi „supererupţie” se referă la un vulcan a cărui erupţie explozivă ar elibera de 10 mii de ori mai multă lavă decât erupţia catastrofală a Muntelui Saint Helens în 1980, una din cele mai mari erupţii recente.
De-a lungul istoriei sale, Pamântul a fost supus mai multor supererupții, dovadă fiind păturile de cenusa care au acoperit vaste suprafețe ale continentelor și cratere uriașe de până la 100 de kilometri rămase în urma eruptiilor din Statele Unite, Noua Zeelanda, Indonezia și Chile.
Cea mai mare supererupție din istorie a avut loc acum 74000 de ani, în Sumatra, când Muntele Toba a erupt și a acoperit cu lavă o suprafață mai mare de 28000 de kilometri pătrați.
Foarte mulți savanți se îngrijorează de posibilitatea unei supererupții în anul următor, și cu toate că există dovezi că supervulcanii au erupt de mai multe ori de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani ai Pământului, NASA susține că în 2012 nu va avea loc un astfel de eveniment. Deși vulcanogenii mai efectuează cercetari pentru a afla cauzele ce provoacă o supererupție, ei au constat că un astfel de eveniment nu va avea loc prea curând. Specialiștii au concluzionat că au loc 1.4 supererupții într-un interval de un million de ani.
În ciuda tuturor calculelor, specialistii afirmă că aceste fenomene nu sânt concret stabilite, adică ar putea trece chiar câteva milioane de ani până la erupția unui supervulcan.

Poza reprezintă Yellowstone – un supervulcan al planetei.

Sursa: NASA