Păpădiile – noua sursă de materie primă în industia cauciucului

Păpădia, pe numele științific Taraxacum officinale, este o plantă cu multiple întrebuințări atât în farmacia naturii, cât și în bucătărie. Păpădiile ajută la vindecarea diferitelor boli, poate fi folosită în salate dar şi la…fabricarea cauciucului.

Japonezii au descoperit o metodă revoluţionară de a extrage din rădăcina de păpădie o substanţă din care se pot face cauciucuri.

Inginerii de la Bridgestone au anunţat că noile anvelope vor intra în producţie până în 2014. Iar vestea bună este că preţul ar urma să fie mai mic decât cel al cauciucului natural obţinut prin metode tradiţionale.

Pentru prima oară, o echipă de cercetători de la Universitatea din Münster a studiat latexul conţinut de acestea şi a făcut o descoperire incredibilă. Păpădiile produc gumă elastică – echivalentă ca şi calitate cu latexul produs de arborele de cauciuc. Această descoperire ar putea transforma planta sălbatică într-o sursă importantă de cauciuc pe viitor. Continental, furnizorul de componente pentru industria auto, a recunoscut potenţialul acestor rezultate şi acum face paşii următori.
Latexul produs de păpădii ar putea înlocui latexul produs de arborele de cauciuc. Această soluţie ar putea rezolva o mare problemă actuală.

Dirk Prüfer, profesor la Institutul de Biologie şi Biotehnologia Plantelor din cadrul Universităţii din Münster, confirmă calităţile păpădiei. „Rezultatele primelor studii ne-au demonstrat că păpădia rusească poate produce cauciuc natural de bună calitate. Proprietăţile sale fizice şi chimice corespund cu cele ale arborelui de cauciuc din Brazilia. Dar cultivatorii ar trebui să planteze păpădie la scară industrială largă pentru a se putea produce cauciuc natural. Sper ca păpădia să devină curând una din platele de cultură din Germania. Ar fi o recunoaştere a calităţilor plantei”.

Biochimiştii au identificat enzima care determină polimerizarea latexului plantei şi au reuşit să „blocheze” această enzimă, pentru ca latexul să poată fi extras.

Este o evoluţie foarte importantă, cu impact asupra industriei producătoare de anvelope. Într-adevăr, cauciucul reprezintă o parte importantă dintr-o anvelopă.