În noaptea de 20 spre 21 mai va avea loc prima eclipsă solară din 2012

În noaptea de 20 spre 21 mai va avea loc prima eclipsă solară din acest an, care însă nu poate fi văzută pe teritoriul ţării noastre.

Eclipsa are loc atunci când un corp ceresc trece în umbra altuia. O eclipsă de Soare are loc numai la Luna Nouă şi prin urmare, în timpul ei, Luna acoperă Soarele aproape perfect, deşi este mult mai mică decât acesta. Atunci când Luna acoperă complet discul Soarelui avem o eclipsă totală de Soare, iar când acoperă doar partea lui centrală, avem o eclipsă inelară de Soare.

Această primă eclipsă solară a lui 2012 va fi una inelară şi rămâne pentru sfârşitul acestui an, să experimentăm o eclipsă solară totală. Traseul eclipsei din 20-21 mai va începe din sudul Chinei, va trece apoi peste coasta de sud a Japoniei, va traversa oceanul Pacific şi va mătura, în final, sudul Statelor Unite.

Dintotdeauna, eclipsele de Soare au fost văzute cu teamă şi chiar omul modern, deşi încearcă să nege acest lucru, nu se simte confortabil în timpul lor. Cel care dă viaţă, Soarele, dispare şi atmosfera devine stranie: cerul se întunecă în mijlocul zilei, păsările se pregătesc să se culce şi pare că ceva înspăimântător urmează să se petreacă. Adesea se şi petrece, dar nu atunci imediat, ci de-a lungul unei perioade de aproximativ 6 luni de zile până ce următoarea eclipsă reaşează energiile cosmice pe o altă direcţie.

Eclipsa de Soare anunţă că lucruri vechi ajung la un sfârşit, sunt răsturnate sau înlăturate.
Din fericire, această eclipsă solară nu ne va afecta în mod direct, dar putem asista la fenomene meteorologice deosebite(furtuni, inundaţii, etc) în partea estică a continentului asiatic, ca şi pe teritoriul SUA sau al Mexicului.

,