Fulgerele globulare, mister sau ştiinţă?!

Asociate ades cu OZN-urile, fulgerele globulare reprezintă o mare provocare pentru oamenii de ştiinţă. Ele au atras atenţia cercetătorilor încă din evul mediu, când mai multe persoane au fost speriate de apariţia unor sfere strălucitoare. De formă ovală, cilindrică sau inelară, cu mărimi de la bobul de mazăre până la mingea de volei, globurile de foc mai generează şi acum întrebări. De obicei sunt asociate cu furtunile, dar există relatări ale apariţiei lor şi pe vreme senină.

De-a lungul timpului au fost adunate numeroase mărturii şi descrieri amănunţite ale fenomenului. Aceste mingi pătrund în încăperi prin hornuri, uşi sau ferestre, apar când se dă un telefon, se pot materializa oriunde şi pot trece de obstacole. Mai mult de jumătate din cazuri au fost observate în interiorul incintelor, 24 % pe străzi şi 1% deasupra norilor. Un fulger globular durează aproximativ 5 secunde apoi explodează brusc sau dispare în tăcere.

Există mai multe teorii referitor la originea lor. Una dintre ele spune că sunt nişte bile de plasmă care rămân concentrate datorită câmpurilor magnetice autogenerate, dar pentru ca o asemenea bilă să poată exista particulele care produc câmpurile magnetice trebuie să se mişte rapid.

Cercetătătorii israelieni au emis o altă teorie. Conform acesteia, particulele minerale care sunt aruncate în atmosferă în urma trăsnetelor sunt implicate în reacţii de oxidare, adică ard, cauzând bilele de foc. Eli Jerby şi Vladimir Dikhtar de la Universitatea din Tel Aviv au utilizat o “foreză cu microunde” pentru a crea un fulger globular de 3 centimetri care a rezistat câteva zeci de milisecunde. Fizicianul Antonio Pavão şi doctorantul Gerson Paiva de la Universitatea din Pernambuco au creat sfere electrice care au dimensiunea mingilor de golf, se mişcă pe podea şi ard tot ce ating.

Cu toate astea, fenomenul mingilor de foc nu este pe deplin explicat şi necesită numeroase cercetări.