Dumitru Dan – singurul român care a facut înconjurul lumii pe jos, în opinci

În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu — toți fiind studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi.

În scopul pregătirii pentru călătorie, studenții se întorc în România unde, timp de doi ani, fac studii geografice, deprind cunoștințe de medicină, învață limbi străine, merg zilnic 45 de km pe jos, în zone de câmpie, deal și munte, în toate anotimpurile, diferite feluri de mers și mărșăluit și alocă două ore pe zi exercițiilor de forță și gimnasticii.

Banii pentru hrană, transport și taxe aveau să-i obțină susținând mii de spectacole folclorice, de la Teheran la Capetown și din satele eschimoșilor până la Casa Albă. În acest scop, învață sute de cântece și dansuri populare românești și se experimentează în cântatul la fluier și acordeon.

Cea mai mare parte a traseului este parcursă între anii 1910 – 1916.

Moartea tovarășilor de drum

După un an de la începutul călătoriei, în India, românii sunt invitați la palatul rajahului din Bombay. După o masă copioasă, Dumitru Dan, Paul Pârvu și Gheorghe Negreanu merg în oraș pentru provizii necesare călătoriei. Alexandru Pascu rămâne să povestească rajahului, un personaj captivat de călătorii, despre peripețiile lor de până atunci. La palat, Pascu leșină și moare în urma unei intoxicații cu opiu. Trupul său a fost înmormântat în capitala Indiei, după ce a fost autopsiat, la cererea colegilor de călătorie. Pe 17 iulie 1911, rămâneau doar trei călători, alături de cîinele lor, Harap.

După doi ani de drum, ajunși în China, itinerarul presupune traversarea munților. În timpul unei ploi, George Negreanu alunecă într-o prăpastie și se rănește grav. Moare câteva ore mai târziu la spitalul unui orășel apropiat, unde este transportat cu ajutorul unui hamac de camarazii săi.

Spre disperarea lui Dumitru, în ianuarie 1915, la Jacksonville, Florida, Paul Pârvu se prăbușește și nu mai poate continua. Cu ani în urmă el își îngrijise doar sumar câteva răni de la picioare căpătate pe parcursul celor peste 2600 kilometri parcurși prin Alaska (venind din China și Rusia siberiană) pe traseul Kotzebue, Fairbanks, Anchorage, Yakutat, Gustavus, Skagway și Juneau. Acel drum, extrem de dur, a continuat, în vara anului 1912, pe coasta de vest a Canadei, până la Vancouver și mai departe pe coasta de vest a Statelor Unite, prin Seattle și Portland, la San Francisco.

În mai 1915, Paul Pârvu avea să moară cu ambele picioare amputate.

În 1923, cînd completează traseul şi e primit cu onoruri la Paris, cei 100.000 de franci francezi primiţi nu mai înseamnă mare lucru: doar 8% din valoarea sumei de la începutul concursului, aproape 40.000 de euro astăzi, căci războiul devalorizase moneda.

Mormîntul temerarului român Dumitru Dan e străjuit de o cruce de metal, fără nume, într-un cimitir din Buzău.

Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiția. A intrat în Cartea Recordurilor în anul 1985 pentru înconjurul lumii pe jos. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 76 de țări și prin peste 1.500 de orașe. A parcurs circa 100.000 km, a rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale.

,