Cinci rachete au fost lansate de NASA pentru a măsura curenţii de aer la altitudini foarte mari

La data de 27 martie, NASA a lansat cinci rachete de dimensiuni reduse pentru a măsura forţa curenţilor de aer la altitudinea de 100 de kilometri, o înălţime care se află la mare distanţă deasupra zonei în care zboară avioanele comerciale, a anunţat agenţia spaţială americană.

Cele cinci rachete au fost lansate cu succes de la o bază spaţială aflată în statul american Virginia, de pe coasta de est a Statelor Unite.

Potrivit Mediafax, rachetele din programul Anomalous Transport Rocket Experiment (ATREX) vor difuza în atmosfera înaltă un produs chimic care se va extinde, timp de 20 de minute, ca un mănunchi de raze colorate, permiţând observatorilor rămaşi pe Terra să analizeze vânturile de altitudine.

Miguel Larsen, un cercetător implicat în acest proiect, a declarat că „În acea zonă sunt curenţi de aer mult mai puternici decât credeam noi”.

S-a stabilit că la acea altitudine, viteza curenţilor de aer atinge între 320 kilometri / oră şi 480 kilometri / oră şi poate oferi informaţii esenţiale despre regiunile electromagnetice din spaţiu, care au capacitatea de a avaria sateliţii şi de a întrerupe sistemele de comunicaţii.

,