Cel mai mic delfin al lumii, în pragul extincției

Delfinul Maui este specia de delfin cea mai mică şi rară din lume, care la moment se află în pragul extincţiei din cauza plaselor de pescuit. Aceștia sunt răspândiți doar pe coasta vestică a Noii Zeelande, într-un număr de 55 de membri, dintre care doar 20 de femele care mai pot reproduce.

Numărul delfinilor Maui a fost redus la jumătate în ultimii șapte ani, având dimensiuni doar până la 1.70 metri.

Durata de viaţă a unui delfin Maui este de 20 de ani, dar ajung la maturitate sexuală la şapte ani. Perioada lor de reproducere nu este constantă, aceasta fiind cam o dată la trei ani.

Barbara Mass, doctorul zoolog, a explicat cât de gravă este situaţia delfinilor Maui. Cu toate că o parte a coastei este protejată şi nu se poate pescui, plasele fixate de-a lungul ei sunt vinovate pentru prinderea delfinilor. Ultimul delfin Maui găsit mort a fost luna trecută.

„Să mai avem doar 55 din aceste minunate animale este mai rău decât orice estimare pe care o făcusem. Extincţia lor este iminentă acum şi se va întâmpla în câţiva ani. Noua Zeelandă este o ţară civilizată care se laudă cu un paradis al animalelor. Trebuie să acţioneze până nu e prea târziu”, a spus Barbara Mass, care a organizat o petiţie pentru salvarea delfinilor semnată de 10.000 de persoane.

S-a constatat că în anii ’70 se găseau peste 1.000 de delfini Maui, înainte ca pescuitul comercial să înceapă în zonă. Biologii marini care au întreprins studiul consideră delfinii Maui atât de inteligenţi încât ar trebui numiţi „persoane non-umane” iar cei care îi vânează ar trebui clasificaţi drept criminali.

Oameni de ştiinţă şi apărători ai drepturilor animalelor au întocmit o „lege a drepturilor” care speră să fie adoptată.

Experţii consideră că delfinii pot fi salvaţi dacă este interzis pescuitul cu plase în zone mai mari din coasta vestică a Noii Zeelande. Guvernul a recunoscut problema şi vor înainta propuneri pentru rezolvarea ei la sfârşitul lunii mai.

Sursa: impact.md cu referire la dailymail.co.uk

,