Cea mai mică carte din lume

Cărțile în miniatură sunt o artă fascinantă, având dimensiunile de până la 3 cm sau 76 milimetri în înălțime. Primele exemplare au fost făcute încă în Evul Mediu, acestea erau Biblii mici, cărți de rugăciuni, psalmi sau cărți de poezii.

Deținătorul recordului mondial pentru cea mai mică carte pare a fi Anatol Konenko. Cartea sa cuprinde o versiune a poveștii “Cameleonul”, de Anton Cehov. Aceasta este mai mică de un milimetru pătrat și include trei ilustrații colorate de mână.

O altă carte minusculă după dimensiunile sale este volumul publicat de Die Gestalten. Prin dimensiunile sale economice de 2,4 x 2,6 mm, una dintre cele mai mici cărți din lume, este într-adevăr ceea ce se pretinde. O comoară pentru biblioteci, acest volum este un exemplu glorios, o explorare a potențialului uman.

Cartea din piele este realizată cu măiestrie de arta tipografică, care a produs-o cu o precizie înaltă. Renumitul tipograf german – Joshua Reichert, a creat un alfabet special pentru această mini-carte ABC- cu picturi, produsă în orașul tradițional al cărții, orașul Leipzig.

Cartea a fost publicată de către Die Gestalten. Ea era amplasată într-o cutiuță specială din lemn, unde era și o lupă. Se consideră că aceasta este una dintre cele mai mici cărți din lume. Pentru tipărirea acesteia a fost nevoie mai întâi, de crearea tuturor utilajelor necesare tipăririi în miniatură.