Cauza micșorării anuale a calotei Antarctice

Un nou studiu a demonstrat că calota Antarcticii se micşorează din ce în ce mai mult pentru că este „mâncată” în adâncuri de apă caldă, ceea ce sugerează faptul că în viitor nivelul apelor ar putea creşte mult mai repede decât se estima până acum.

Banchiza de vest a Antarcticii se micşorează anual cu aproximativ 7 metri. Până acum, acest lucru putea fi doar constatat, deoarece oamenii de ştiinţă nu stabiliseră exact cum se întâmpla sau dacă mult discutatul factor al încălzirii globale era de vină pentru acest fenomen.

Schimbarea climatului joacă un rol indirect în topirea gheţii din Antarctica, însă repercusiunile sunt mai grave decât cele pe care le-ar avea simpla topire a gheţii din cauza încălzirii aerului.

Hamish Pritchard, glaciolog la British Antarctic Survey, susţine că studiul cu ajutorul unui satelit NASA care scanează gheaţa a arătat că încălzirea aerului nu este suficientă pentru a explica topirea gheţii din Antarctica. La o examinare mai atentă s-a putut stabili că micşorarea calotei antarctice este cauzată de un mai multe elemente: apa mai caldă din adâncuri, curenţii de aer şi schimbarea direcţiei lor, cauzată la rândul ei de schimbările meteorologice şi de gaura din stratul de ozon.

Ceea ce se întâmplă în Antarctica este posibil să fi declanşat deja o perioadă de reducere instabilă a calotei glaciare. Studiul este însoţit şi de o hartă a topirii gheţurilor din Antarctica, unde culoarea roşie marchează zonele în care banchizele sunt mai groase de 550 de metri, iar cea albastră pe cele în care stratul de gheaţă a ajuns să fie mai subţire de 200 de metri.

Odată cu topirea şi subţierea banchizelor, zăpada şi gheaţa de pe continent alunecă spre coastă şi ajunge ulterior în ocean, al cărui nivel creşte automat. Iar acest proces este mai rapid decât ar fi dacă topirea gheţii ar fi cauzată de simpla încălzire a aerului.

Potrivit RTV, dacă întreaga coastă de vest a Antarcticii s-ar topi complet, ceea ce s-ar întâmpla în multe decenii, dacă nu chiar secole, oamenii de ştiinţă au estimat că nivelul global al mării ar creşte cu câțiva metri.