Mari surprize la Cupa Africii pe Națiuni 2012

Javier Balboa a fost un adevărat ”Rocky” pentru una din cele două țări gazde a Cupei Africii pe Națiuni. El a dat o lovitură decisivă pentru Guineea Ecuatorială în meciul cu Libia, înscriind în minutul 87 singurul gol al partidei.
Atacantul născut în Spania a primit o pasă excelentă de la Daniel-Bladimir Ekedo pe finalul partidei și l-a executat pe portarul Samir Aboud, spre deliciul spectatorilor care au umplut până la refuz stadionul pentru prima întâlnire a grupei A.

Guineea Ecuatorială a fost criticată la începutul acestei competiții pentru numărul mare de jucători naturalizați pentru CAN 2012. Cinci dintre aceștia au luat startul în partida cu Libia: Danilo (brazilian), Fousseny Kamisoko și Ben Konate (ambii ivorieni), Thierry Fidjeu (camerunez) şi Lawrence Doe (liberian).

A doua partidă din grupa A s-a încheiat cu o surpriză, favorita grupei Senegal fiind învinsă cu 2-1 de Zambia.

Jucătorii din Zambia au preluat conducerea în minutul 13, când Emmanuel Mayuka a reluat cu capul, nemarcat, pe lângă Bouna Coundoul. Linia defensivă a Senegalului a jucat prea sus în faţa celor trei atancaţi rapizi zambieni şi aceştia au reuşit să scape în minutul 21 spre poartă, iar Rainford Kalaba a dus scorul la 2-0.

Senegal şi-a arătat valoarea abia în repriza secundă, când a jucat mai disciplinat tactic, şi a reuşit să revină prin golul rezervei Dame N’Doye, însă prea târziu pentru a mai schimba soarta partidei.

,