“Ziua Europei” în Republica Moldova

Delegaţia Uniunii Europene organizează Ziua Europei în Republica Moldova, în mai 2012. Ziua Europei este o ocazie unică de a celebra valorile comune ale UE, de a aduce mai aproape culturile noastre şi de a contempla identitatea noastră comună ca europeni, în toată diversitatea ei.

Satele europene vor fi centrul celebrărilor în Chișinău și în Comrat, incluzând: dezbateri publice, bucătăria națională a țărilor europene, proiecte finanțate de UE, şcoli de limbi UE; colțul copiilor pentru desene și pictat pe corp (body-painting), concerte de seară .

În acest an, Ziua Europei la Chişinău va fi marcată pe 12 mai. Festivităţile preconizate pentru acestă sărbătoare vor avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La fel ca şi anul trecut, „Satul european” va fi centrul evenimentelor la care vor contribui Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene, împărtăşind din cultura, tradiţiile, bucătăria etc. ţărilor pe care le reprezintă.

În cadrul „Satului european” vor avea loc două dezbateri publice vizavi de aspectele politice şi economice ale cooperării UE – Republica Moldova, cu participarea ambasadorilor UE şi a oficialilor moldoveni de rang înalt. Dezbaterile publice vor fi organizate într-un format de întrebare-răspuns şi vor dura 90 de minute.

Într-o zonă a satelor vor fi amenajate colţuri lingvistice. Vizitatorii vor avea posibilitatea să înveţe cuvinte şi expresii în diferite limbi ale UE. Ambasadele vor pune la dispoziţia celor care vor vizita satele, profesori care, timp de 45 de minute fiecare, vor ţine lecţii de limbi oficiale ale UE pentru publicul din Moldova.

În timp ce părinţii participă la Şcoala de Limbi UE sau gustă din mâncărurile tradiţionale europene, copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt cu creioane colorate şi să-şi picteze pe corp (body painting) diferite simboluri ale UE. Cei mai activi copii vor primi cadouri de la Delegaţia UE în Republica Moldova.

Seara, activităţile „Satului european” vor culmina cu un concert cu participarea artiştilor din Republica Moldova şi din străinătate.

Festivalul de Film European, care va avea loc în perioada 14-18 mai, oferă posibilitatea de a aborda diversitatea istorică şi culturală a ţărilor europene. 13 state membre UE şi ţări candidate vor prezenta filme artistice şi documentare şi anume: Danemarca, Republica Cehă, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Spania, Suedia, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii.

,