S-a lansat programul „Global Libraries în Moldova”

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la deschiderea forului „Global Libraries în Moldova”. La eveniment au participat peste 150 de directori de biblioteci, şefi ai direcţiilor raionale cultură şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale.

Programul „Global Libraries Moldova” prevede eficientizarea accesului la informaţii prin modernizarea în parteneriat cu autorităţile publice centrale şi locale a aproximativ 60 de biblioteci şi dezvoltarea profesională a managerilor bibliotecilor în cadrul a 5 centre de training. De asemenea, vor fi înfiinţate reţele informatizate cu acces public şi vor fi diversificate serviciile prestate de biblioteci.

Prim-ministru Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că acest proiect pilot va avea continuitate şi va contribui la ajustarea bibliotecilor la necesităţile cetăţenilor din ţara noastră.
„Mizez că cele 60 de biblioteci, vor implementa cu succes acest proiect. Dar dincolo de dotarea cu calculatoare a acestor biblioteci, Guvernul va veni cu acţiuni complimentare, ce vor avea drept scop modernizarea infrastructurii şi dotarea cu cărţi şi multe alte lucruri necesare pentru ca bibliotecile să fie cu adevărat funcţionale. De asemenea, este important ca cei ce muncesc în biblioteci să aibă condiţii adecvate de muncă şi salarii decente”, a spus Vlad Filat.

Evan TRACZ, director de Program „Global Libraries în Moldova”, a menţionat că îşi doreşte ca acest proiect să fie unul reuşit şi mizează pe suportul şi colaborarea reuşită a tuturor partenerilor.

Marcus MICHELL, şeful adjunct al Ambasadei SUA în ţara noastră, a menţionat că este fericit să participe la lansarea acestui program, care va oferi noi posibilităţi cetăţenilor moldoveni şi acces mai mare la informaţii.

Sandra FRIED, ofiţer superior de program, Fundaţia „Bill şi Melinda Gates”, a urat Moldovei bun venit în reţea, menţionînd că toţi cetăţenii moldoveni merită să aibă acces la tehnologiile moderne.

,