Ucraina a oprit livrările de curent electric în Republica Moldova

Deşi autorităţile de la Chişinău asigură că Republica Moldova nu va rămâne fără energie elecrică, cum de altfel au declarat şi până acum, în dimineaţa zilei de 1 aprilie, compania ucraineană Power Trade a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova. Administraţia întreprinderii a refuzat să continue negocierile privind un nou contract, insistând ca preţul să crească mai mult decât e gata să plătească R.  Moldova, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.

De la 1 aprilie, circa 75% din necesarul de electrictate al ţării este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES.

Ucraina insistă asupra majorării prețului energiei electrice

„În prezent necesarul de curent electric este asigurat de către Centrala de la Cuciurgan şi de către centralele locale”, a menţionat Valeriu Lazăr. Potrivit vicepremierului, din punct de vedere tehnic, nu ar exista nici un risc să rămânem fără lumină.

Oficialii, dar şi reprezentanţii Gas Natural Fenosa susţin că negocierile privind preţul de achiziţie a energiei electrice continuă pentru a obţine un tarif cât mai mic. Astfel, ei spun că ucrainenii au mai cedat și, în loc de 7,5 cenţi americani pentru un kilowatt, cereau la finele săptămânii trecute un preţ de circa 7,0 cenți. Şi Centrala de la Cuciurgan a mai scăzut din pretenţii şi nu mai solicită 7,3 cenţi pentru un kilowatt, ci 6,9 cenţi.

Scumpirea energiei elecrice este  inevitabilă: „Este un preţ cu peste 13% mai mare şi acceptarea acestuia ar însemna o majorare cu circa 10% a tarifelor la energia electrică achitate de consumatori”, a comentat oferta Centralei de la Cuciurgan vicepremierul Valeriu Lazăr.

Potrivit Adevărul, administraţia întreprinderii îşi argumentează cererile de majorare prin faptul că pe parcursul anului trecut s-a scumpit gazul, iar estimările arată că preţul metanului ar putea să mai crească şi, respectiv, la stabilirea noului cost inclus în contract trebuie să se ia în calcul şi acest aspect.

În acelaşi timp, prim-ministrul Vlad Filat a declarat în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic că „majorarea de 20% pe care au solicitat-o furnizorii este inacceptabilă”. Premierul a solicitat instituţiilor responsabile „să negocieze noile contracte astfel încât să asigure cetăţenii Republicii Moldova cu energie electrică la un preţ cel puţin egal cu cel actual”.

Centralele locale nu pot asigura mai mult de 30% din necesarul de energie electrică a ţării. Preţul acesteia însă este foarte mare. Astfel costul kilowatt-ului la cele două CET-uri din Chişinău este de 1,59-1,66 lei, de 2,3 ori mai mult decât preţul de achiziţie a energiei electrice de la Cuciurgan.

Autoritățile de la Kiev susțin că Republica Moldova folosește curent electric ucrainean fără a a avea un contract. Publicația Kommersant anunță că în pofida faptului că la 1 aprilie a expirat contractul vechi și nu a fost semnat unul nou, Republica Moldova continuă să ia energie electrică din sistemul ucrainean.

Yuri Kudrenko, șef de departament în cadrul operatorului ucrainean Ukrenergo a declarat că Republica Moldova continuă să ia în mod nesancționat energie electrică din sistemul energetic ucrainean, chiar dacă nu a fost semnat un nou contract de livrare cu firma Power Trade.

Declaraţiile lor vin în contrasens cu faptul că în dimineaţa zilei de 1 aprilie,  compania ucraineană Power Trade a oprit livrările de curent electric în Republica Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au anunțat ieri că circa 75% din necesarul de electrictate al ţării este asigurat de Centrala de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES.

,