Trenul durerii – monumentul în memoria deportărilor se lasă așteptat

Cu 63 de ani în urmă, în al doilea val de deportări, zeci de mii de oameni nevinovaţi au fost urcaţi în tren de ”sovieticii elibertori”  şi deportați fără milă în Siberia. Deși a trecut de atunci atâta timp,  totuși încă nu avem un monument dedicat comemorării victimelor deportărilor comuniste.

Monumentul urmează a fi instalat pe Aleea Gării până la 6 iulie anul viitor.  Anume acolo, femei, copii, bunei, preoți și intelectuali au fost urcați în trenurile durerii și a morții.

Artistul plastic Iurie Platon lucrează la o compoziţie complexă şi minuţioasă, cu o lungime de 12 metri. Sculptura se numeşte Trenul Durerii. Elaborarea ei durează din cauza lipsei fondurilor necesare, pentru că cheltuielile se ridică la 15 milione de lei şi urmează a fi suportate de bugetul municipal.

Monumentul promis de decenii, despre care se vorbește încă din 2009, este sculptat în ghips, iar când va fi finalizat, va fi arătat publicului, după  care va fi turnată în bronz în Belarus.

Un capăt al vagonului are imaginea integrală a oamenilor, în special al copiilor față de care sovieticii nu au avut milă, iar până la sfârşit aceştia devin componente ale trenului. Monumentul va fi instalat pe un soclu de circa 2 metri și va fi cel mai mare construit vreodată la Chișinău.

Potrivit unor estimări, sute de mii de oameni din Basarabia au fost victimele celor trei valuri de deportari masive.

Până acum, cei care au dorit să depună flori în memoria victimelor deportărilor, au putut să o facă la piatra comemorativă instalată în scuarul Gării din Chişinău.
Sursa foto: Jurnal.md