„Ţărăncuţă cu fuior pe cale” de Nicolae Grigorescu, va fi expus la Chişinău

Una dintre cele mai valoroase opere din creaţia pictorului Nicolae Grigorescu, „Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, va fi expusă în premieră la Chişinău.

Lucrarea a fost estimată, anul trecut, la suma de 250 mii euro şi va putea fi admirată de publicul din Republica Moldova timp de un an.

Pictura a fost oferită în custodie Muzeului Naţional de Artă al Moldovei de către un colecţionar corporativ român, prin intermediul Casei de Licitaţii Artmark şi cu suportul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, a precizat că atât pentru transportarea lucrării, cât şi pentru perioada aflării ei la Chişinău, au fost luate măsuri sporite de securitate.

Tabloul intitulat „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” abordează tematica satului tradiţional românesc. Lucrarea ilustrează o scenă pastorală, cu silueta graţioasă a unei ţărănci torcând şi o turmă de animale într-un peisaj scăldat de soare, emblematică pentru viziunea grigoresciană din apropierea anului 1900.

În România, Nicolae Grigorescu este cel mai bine vândut pictor român, opera cedată spre expunere muzeală ocupând a treia poziţie în clasamentul celor mai importante vânzări de opere de artă românească de pe piaţă şi a doua ca valoare din creaţia lui Grigorescu. De asemenea, este unul dintre puţinii artişti români ai perioadei sale recunoscut la nivel internaţional, operele sale fiind vândute la marile case de licitaţii din Statele Unite ale Americii, Anglia şi Franţa.

,