Stefan Füle îndeamnă liderii politici de la Chișinău să se așeze la masa de negocieri pentru a soluționa noua criză politică

091016a-020
Strategic Concept Seminar 1 : NATO's Fundamental Security Tasks, Luxembourg, 16th October 2009Comisarul European pentru Extindere şi Politica de vecinătate, Ştefan Füle, sugerează masa de negocieri ca soluţie pentru criză politică din Moldova şi consideră că progresele realizate până în prezent în apropierea faţă de UE nu trenuie puse în pericol.

Aş dori să aflu dacă destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană este o surpriză pentru dumneavoastră şi pentru Cabinetul pe care îl conduceţi şi de asemenea cum poate fi depăşită criza aceasta pentru a nu compromite calea europena a Moldovei?

Noi urmărim cu atenţie evoluţia actualei situaţii politice din Moldova şi suntem la curent cu dificultăţile interne din Alianţa pentru Integrare Europeană. În dialogul nostru cu Moldova noi am subliniat importanta stabilităţii politice din ţară.

După părerea noastră, liderii politici trebuie neapărat să facă tot ce le stă în puteri pentru a depăşi actuala instabilitate politică prin negocieri. Actuală situaţia politică nu face decât să sustragă atenţia de la mult necesarele reforme, a căror realizare este primordială pentru cetăţeni şi pentru Uniunea Europeană. Moldova a făcut progrese notabile în apropierea de Uniunea Europeană. Aceste realizări însă nu trebuie periclitate şi este necesar să fie continuate efroturile, având în vedere în deosebi faptul că se preconizează finalizarea negocierilor Acordului de Asociere UE-Moldova.

Ludmila Bulgar, “Cartier European” blog

sursa: cartiereuropean.wordpress.com