Se organizează un nou protest de amploare la Ambasada Rusiei în Moldova

Peste 140 de persoane, membre a 30 de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă, organizează sâmbătă, la 15.45, o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Întrucât comunicatele şi apelurile Platformei Civice Acţiunea 2012, cât şi demersurile societății civile de pe ambele maluri ale Prutului nu au avut parte de reacții oficiale demne, tinerii se simt nevoiți să organizeze un nou protest în fața ambasadei Rusiei la Chișinău.

La 5 ianuarie, curent, ONG-urile membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012 au emis un comunicat de presă prin care au condamnat cu tărie uciderea tânărului Vadim Pisari şi a cerut retragerea necondiționată a trupelor şi armamentului Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Acţiunea 2012 a semnalat discrepanţa între dialogul oficial referitor la soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană şi realitatea cotidiană trăită de locuitorii din această zonă tensionată, care pot deveni oricând victime ale unei graniţe impuse ilegal şi protejate de mitraliere care asigură ”pacea”.

Organizatorii invită la protest toţi cei care împărtăşesc sentimentul şi spiritul omului liber, care vrea să fie stăpân la el acasa pentru a cere:

1. anchetarea şi pedepsirea “pacificatorilor” ruşi care l-au ucis pe Vadim Pisari.
2. desfiinţarea tuturor posturilor forţelor de “menţinere a păcii” de-a lungul Nistrului
3. retragerea ambasadorului, pacificatorilor şi a armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Platforma Civică Acţiunea 2012 înglobează mai multe organizații non-guvernamentale din R. Moldova, România, Elveția și SUA .

Sursa: impact.md cu referire la acţiunea 2012.ro

,