Scrisoare deschisă autorităților R. Moldova, din Mirandola Italia

Scrisoare deschisă către:
Președintele R. Moldova – Nicolae Timofti;
Prim–ministrul R.Moldova – Vlad Filat;
Președintele Parlamentului R.Moldova – Marian Lupu.

Începând cu data de 20 mai 2012, nordul Italiei, reg. Emilia Romagna a fost grav afectată de un lung şir de cutremure de pamânt. Pagubele materiale estimate de autorităţile italiene pentru zona afectata sunt imense, ajungând la ordinul sutelor de milioane de euro. Au fost distruse case, blocuri, magazine, biserici, fabrici şi uzine, mii de oameni rămânând fără adăpost şi fără serviciu. Din păcate în această situție dificilă s-au pomenit și câțiva mii de cetățeni ai R. Moldova, emigraţi în această zonă a Italiei după 1990 pînă în prezent.

Aceste cataclisme naturale au fost un veritabil test de credibilitate şi viabilitate pentru autorităţile statului. Guvernul, şi în ultima instanţă Prim-Ministrul Republicii Moldova au reuşit în aceste cîteva luni să ne convingă…că nu le pasă! În timp ce cetăţenii altor state au primit consiliere şi au beneficiat de prezenţa unui Reprezentat diplomatic, în primele ore ale dimineţii de 20 mai 2012, moldovenii însă umblau singuri “cerşind” atenţie ajutor şi informaţii de la reprezentantul statului român.
Într-un final, cînd autorităţile R. Moldova au aflat despre cutremure, au hotarît că situaţia moldovenilor din zona afectată e un bun prilej de a mai aduna un capital electoral. Astfel a fost luată decizia de a acorda ajutor financiar cetăţenilor diasporei moldoveneşti în valoare de 220 mii lei. Doar că moldovenii pentru care s-au alocat aceşti bani nu au dorit să primească ajutorul dat.

Conform unor calcule simple, fiecărui cetăţean îi revenea din ajutorul acordat câte 30 de lei, adică 2 euro. Noi, cei din zona afectată am urmărit cu atenţie campania denigratoare ce a pornit în mass- media din Republica Moldova cu privire la acest subiect. Şi dacă doriţi, deschidem paranteza şi vrem să vă informăm că aceşti oameni, nu au vrut de la ”Moldova” nimic, pentru că întelegem perfect că suntem descendenţii unei ţări prea mici, prea sărace şi prea mulţi sunt în ţara asta cei care doresc bogăţii făcute pe spatele bietului popor.

Aceşti oameni au avut parte de tragicul moment cînd totul în jur se năruie, cînd fierbe pământul și nu știi unde să fugi cu copiii, cînd erau magazinele distruse şi căzuse clădirile peste drumuri şi maşini, nu aveau posibilitatea de a se deplasa în oraşele îndepărtate de epicentrul cutremurului pentru a se aproviziona cu APĂ.

Noi nu am avut nevoie de nimic altceva decît de 2-3 intervenţii din partea statului nostru prezent aici în strainatate prin organe abilitate pentru asta. Oamenii au avut nevoie, Domnilor politicieni, de apă, medicamente de primă necesitate, soluţii pentru ţânţari, care pentru această zonă sunt o mare problemă şi actele necesre pentru familiile care a dorit să îşi ducă copiii în Moldova pentru perioada calamităţilor. Pentru aceste lucruri simple, nu trebuia implicat întreg legislativul, ci doar un pic de profesionalism şi compasiune omenească din partea celor ce sunt obligaţi să ne fie alături în asemenea situaţii. Am fost lasaţi pe mâna unor consilieri ai domnului prim-ministru obraznici şi nesimţiţi care şi-au permis stând în fotoliile moi din cabinetele guvernului să sune aici şi să ne dea indicaţii ce să spunem, cum să trăim şi cît de tare să deschidem gura, să ne spună avem, sau nu avem dreptul să ne revoltăm.

Stimați factori de decizie de la Chișinău priviţi la români, ruşi, albaneji şi marocani cum au aceste state grijă de cetățenii lor. S-a solicitat, dlui Nuca Nicolae, Consulul General la Bolonia
să se formeze o comisie parlamentară ce se va deplasa aici, în zona afectată de calamitate, comisie ce ar evalua necesităţile reale ale cetăţenilor.
Consecinţele acestor dezastre naturale pentru comunitatea noastră sunt mult mai grave şi cu implicaţii de ordin nu atât material, pentru că oamenii au reânceput lucrul, îşi reconstruiesc casele dărâmate, încearcă să trăiască, merg înainte şi toate astea nu din banii alocaţi de Guvern, ci din munca fiecăruia.

În urma unui din cele mai violente cutremure din această perioadă, cel din 29 mai 2012, a fost distrusă în totalitate biserica, un important loc de întâlnire pentru moldovenii din or. Mirandola şi oraşele apropiate. Pentru că biserica nu reprezenta pentru moldovenii din această zonă un spaţiu strict liturgic, ci şi un important centru cultural, unde aveau loc toate întâlnirile concetățenilor noștri de peste an.

Cu regret, toate apelurile făcute de către preotul Simion Moraru, reprezentantul delegat al diasporei moldovenilor din reg. Emilia Romana, au rămas fără răspuns. Părintele a avut chiar şi o întîlnire cu prim-ministrul Vlad Filat. Dar este evident că acestă întâlnire a avut aceeaşi soartă ca şi promisiunile altor funcţionari ai legislativului nostru.

În final dorim să vă declarăm că noi cetăţenii Republiciii Moldova, emigraţi în Italia regiunea Emilia Romagna din perioada 20 mai 2012 pînă în prezent nu am beneficiat de nici un fel de ajutor nici material, nici de alt gen din partea Guvernului Republicii Moldova, cu excepţia celor 21 de titluri de călătorie şi procuri care au fost eliberate de catre reprezentantul consulatului General de la Bolonia Vadim Zmeu. În rest, nici corturi, nici medicamente sau mese pliante – aşa cum descrie un comunicat oficial de pe site-ul Guvernului nu au fost oferite. Suntem curioşi să aflăm pentru cine sau pentru ce au fost folosite ”Listele celor ce au nevoie de ajutor” pentru perioada de criză solicitate de către consulul Nicolae Nuca în repetate rânduri.

7 octombrie 2012
Mirandola, Italia

,