România este obligată să construiască conducta de gaze Iași-Ungheni

Conform legislaţiei europene, până la 3 decembrie 2013, România trebuie să dispună de conducte de interconectare cu toate statele vecine care să asigure fluxul biderecţional de metan, astfel este obligată să contruiască conducta de gaze Iași-Ungheni.

Realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni nu este doar o necesitate pentru Republica Moldova, ci şi pentru România. Cel puţin aşa rezultă din angajamentele asumate de România în cadrul UE.
Potrivit Regulamentului european 994/2010, până pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuia să prezinte o propunere de capacitate bidirecţională, care să asigure fluxul de gaze în ambele direcţii de interconectare. Acelaşi document spune că cel târziu până la 3 decembrie 2013, „operatorii de sisteme de transport de gaze asigură capacitatea bidirecţională permanentă în toate interconectările transfrontaliere”.

Aceasta semnifică că România va trebui sa asigure si „fluxul invers”, adică permiterea exporturilor de gaze extrase în ţară.Până la sfârşitul acestui an, ar putea fi finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, susţine premierul Vlad Filat. Cel mai incredibil moment este  faptul că fără acordul Gazprom-ului Moldova nu poate să se conecteze la reţeaua de gaze a României.

Potrivit Adevărul, Lucian Bode, ministrul român al Economiei, susţine într-un interviu că nu doar Republica Moldova are interese pentru construirea gazoductului, ci şi România. Amintim că după şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, premierul Vlad Filat a precizat că a fost rezolvată şi problema finanţării construcţiei conductei Iaşi-Ungheni. Astfel din costul de circa 20 de milioane de euro, România urmând să investească 11 milioane, iar Republica Moldova restul.
Gazprom este îngrijorat de faptul că Republica Moldova va implementa regulile UE pe piaţa energetică.

 

,