Republica Moldova prelungește contractul de livrare a gazelor naturale

Delegația moldoveană și Gazprom au ajuns la o înțelegere privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor, a anunțat MOLDPRES.
După o pauză de mai bine de o lună, delegația moldoveană s-a deplasat la Moscova la începutul acestei săptămâni, pentru negocieri cu Gazpromul. Administraţia Gazprom a aşteptat să vadă care va fi poziţia oficială a Moldovei privind modelul de implementare a Pachetului energetic III. Oficialităţile moldovene au declarat că nu vor renunţa la implementarea acestui pachet, dar sunt dispuse să utilizeze un model ce nu ar defavoriza drepturile patrimoniale şi interesele concernului rus, care deţine pachetul de control la Moldovagaz. Ei au convenit să extindă contractul pentru înca 3 luni.
Prețul gazelor naturale se bazează pe preţul mediu aritmetic a costului de realizare a gazelor de către SAD „Gazprom” în ţările terţe şi cotării preţurilor la productele petroliere. Indicele de calcul al prețului de bază de livrare a gazelor naturale în 2012, va fi prezentat pînă la 20 ianuarie 2012. Vlad Filat și-a exprimat speranța că acest document și noua formulă de clalcul a prețului la gaze va permite țării să achiziționeze gaze naturale la un preț mai mic, calificând actualul tarif de 400 dolari pentru mia de metri cubi ca fiind unul exagerat.

Dacă Republica Moldova își va achita datoriile istorice și va asigura garanții de protecție investițiilor “Gazprom” până la 31 martie 2012, reprezentanții SAD “Gazprom” și-au exprimat disponibilitatea de a discuta încheierea noului contract pe termen lung, iar prețul de livrare a gazelor naturale va fi micșorat.

Suplimentele vizate au fost semnate de către Alexandru Gusev din partea SA “Moldovagaz” și de catre Alexandru Medvedev din partea SAD “Gazprom”.

,