R. Moldova primeşte 17 milioane de euro credit de la BEI pentru reabilitarea infrastructurii electrice

Prim-ministrul Vlad Filat şi vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Dezvoltare (BEI)  Wilhelm Molterer, au semnat aseară la Luxembourg un acord privind reabilitarea reţelelor de transmisiune electrică.

Acordul prevede oferirea Republicii Moldova de către BEI a unui credit în valoare de 17 milioane de euro. Proiectul va ajuta la mărirea şi îmbunătăţirea sistemului de transmisie electric, pentru a-l aduce astfel mai aproape de reţeaua europeană de transmisiune a operatorilor de sistem electric (ENTOSO-E). Proiectul include reabilitarea punctelor cheie, cum sînt: substaţiile, liniile de transmitere şi transformatoarele care au termenul depăşit.

Wilhelm Molterer a spus că acordul semnat este un exemplu de cooperare între Republica Moldova şi BEI. „Apreciez foarte mult faptul că BEI va susţine reabilitarea infrastructurii electrice, pentru că acesta este un domeniu crucial pentru dezvoltarea în continuare a economiei Republicii Moldova”, a spus el.

Vicepreşedintele BEI a şi-a exprimat aprecierea faţă de rezultatele obţinute şi noile proiecte prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova din mai multe domenii prioritare.

Premierul a mulţumit conducerii BEI pentru cooperarea cu Republica Moldova, ţara noastră fiind cel mai mare beneficiar al serviciilor BEI raportate la PIB din cadrul Parteneriatului Estic. Premierul a mai spus că acordul semnat va ajuta Republica Moldova să diversifice sursele de energie.

Cei doi au discutat şi despre Programul de restructurare a Sectorului vitivinicol, care a fost lansat de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Conform Contractului de Finanţare, semnat la 23 noiembrie 2010, BEI a acordat Republicii Moldova un împrumut în mărime de 75 milioane de euro.

În context, vicepreşedintele BEI şi-a exprimat aprecierea faţă de modul în care a fost elaborat acest proiect, menţionînd necesitatea extinderii acestuia şi în alte domenii agricole.

De la începutul activităţii BEI în Moldova au fost iniţiate 9 proiecte investiţionale în valoare totală de 272 milioane de euro, în domenii precum: infrastructura drumurilor, sectorul vitivinicol, renovarea transportului public în oraşul Chişinău, aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor oraşe din ţară şi creditarea ÎMM.

Sursa foto: puterea.ro

,