Oamenii legii împotriva legii

Serviciul de presă al Procuraturii Generale informează despre două cazuri penale împotriva celor care trebuie să servească legii. Poliţiştii sunt obligaţi să răspundă pentru faptele săvârşite şi să-şi execute pedeapsa în închisoare.

Un poliţist din raionul Hînceşti a compărut în faţa instanţei de judecată care l-a condamnat pentru exces de putere şi violarea de domiciliu.

Conform datelor furnizate de procurori, în februarie 2010, acesta a fost informat verbal de către o femeie precum că soţul ei a înjurat-o şi a maltratat-o.

Fără a înregistra informaţia şi contrar prevederilor legale, depăşind atribuţiile sale de serviciu, inspectorul de sector a luat la pumni victima chiar în incinta primăriei din localitate.

Continuându-şi acţiunile sale ilegale, poliţistul a pătruns fără acordul stăpânilor în gospodăria acestora şi a ameninţat victima cu aplicarea violenţei.

Prin sentinţa Judecătoriei Hînceşti inculpatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de 5 ani, executarea pedepsei a fost suspendată pe un termen de probă de 5 ani.

Sentinţa poate fi contestată în instanţa superioară conform prevederilor legale.

Un alt colaborator de poliţie din Soroca a ajuns pe banca acuzaţilor fiind învinuit de abuz în serviciu şi fals în acte publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din Soroca, activând în calitate de inspector al secţiei poliţiei criminale, în scopul sporirii rezultatelor sale şi contribuirii formale la descoperirea infracţiunilor a falsificat o serie de procese-verbale de audiere a 11 martori.

În fapt, în lipsa martorilor acesta a introdus în procesele-verbale informaţii vădit false din numele acestora, astfel denaturând adevărul şi prejudiciind părţile vătămate care figurau în câteva dosare de furt.

Cauza penală a fost remisă pentru examinare în instanţa de judecată.