O seară de comemorare a promotorilor Renaşterii Naţionale

Ieri seara, la Sala cu Orgă din capitală a avut lor un concert comemorativ „Primăvara libertăţii noastre”, dedicată „Generaţiilor 7 aprilie” , dar şi pentru comemorare a promotorilor Renaşterii Naţionale – Nicolae Costin şi Ion Aldea Teodorovici. Tot, aseară, în holul Sălii cu Orgă, a fost inaugurată o expoziţie dedicată temei Renaşterii Naţionale.

A fost celebrată în mod solemn amintirea lui Nicolae Costin, primar de Chişinău (1990 – 1994), deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic (1990 – 1994) şi coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova;  a compozitorului şi interpretului Ion Aldea Teodorovici, Cetăţean de Onoare (post-mortem) al municipiului Chişinău; dar şi de evocare a tinerilor care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, a organizat Primăria Chişinău pe 3 aprilie, la Sala cu Orgă. Evenimentul a purtat genericul „Cântecele libertăţii noastre”.

În discursul său, primarul general, Dorin Chirtoacă, a mulţumit celor prezenţi la festivitate pentru faptul că sunt alături de Ion Aldea Teodorovici, de Nicolae Costin, personalităţi care s-au jertfit pentru libertatea noastră, ambii născuţi în data de 7 aprilie, dar şi de tinerii de la 7 aprilie 2009.

Primarul capitalei şi-a exprimat speranţa că societatea nostră va avea înţelepciunea de a merge înainte, pe calea cea drepată, până la împlinirea idealului unităţii nostre naţionale. „Fiecare popor care a reuşit ceva, a făcut-o prin luptă, prin adevăr. Îmi doresc ca şi noi să reuşim anume aşa”, a mai declarat Dorin Chirtoacă.

În sală au fost prezenţi apropiaţii personalităţilor comemorate: Iuliana Gorea Costin, văduva lui Nicolae Costin, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea Teodorovici, precum şi personalităţi care i-au cunoscut, care au fost colegi sau care au colaborat cu ei.

Pe scenă au evoluat artiştii: Cristi Aldea Teodorovici, Nina Crulicovschi, Mihai Ciobanu, Cristina Pintilie, Natan etc., dar şi elevi de la liceele din capitală – laureaţi ai concursurilor municipale de muzică.