O altă formă a vieţii umane – gemenii

Naşterea gemelară este o bucurie, dar şi o mare provocare pentru părinţi. Grijile, veniturile necesare, responsabilitatea, oboseala, se dublează odată cu aducerea pe lume a gemenilor, însă zâmbetul şi împlinirea de a avea copii şlefuieşte orice greutate. Se consideră că grija simultană de doi copii creşte speranţa de viaţă pentru mamă, deoarece aceasta este mai puternică din punct de vedere fizic, naşterea de gemeni fiind o adaptare evoluţionistă.
Sarcina gemelară este de mai multe tipuri. Gemenii monozigoţi sau identici apar atunci când ovulul este fecundat de un spermatozoid, dar se divide formând doi embrioni. La naştere pot avea greutăţi diferite, dar ei poartă acelaşi bagaj genetic şi ulterior se aseamănă fizic foarte mult. Încă nu a fost descoperită cauza apariţiei gemenilor monozigoţi, altminteri factorul ereditar nu are nici o legătură.
Gemenii dizigoţi sau gemenii fraternali apar prin fecundarea a două ovule cu doi spermatozoizi diverşi. Această sarcină e mai frecventă decât cea de gemeni monozigoţi, iar copiii au caractere genetice distinse sau chiar sexe diferite. Caracterul ereditar influenţează naşerile de dizigoţi, un cuplu care are gemeni în familia extinsă e înclinat spre a avea bebeluşi dizigoţi.
O formă rară a sarcinei multiple este cea a gemenilor siamezi, numiţi şi gemeni uniţi, ei pot avea organe în comun. E posibil să fie separaţi doar chirurgical, însă operaţiile sunt foarte dificile şi periculoase.
Pe de altă parte, există sarcini aparent gemelare, acestea se caracterizează prin faptul că unul dintre embrioni îşi încetează dezvoltarea pe parcursul înaintării în sarcină.
Ponderea gemenilor variază de la o zonă la alta. Astfel, cei mai mulţi gemeni se nasc în Africa Centrală, pe când în America Latină şi Asia fenomenul este mai rar întâlnit. Statul Africa Benin deţine recordul mondial la numărul de gemeni – 27,9 la mia de naşteri. Această rată mare ar putea avea legătură cu grupul etnic Yoruba care locuieşte în rsprectivul stat african. Prin comparaţie, în Asia şi America de Sud se nasc doar 8 gemeni la mie, iar în SUA, Australia şi Europa această pondere se ridică la 16. Tripleţii apar 1 la 6889 naşteri ,iar cvadrupleţii 1 la 575000. Se pare că vârsta mamei joacă un rol important la ratele naşterilor de gemeni – cu cât este mai matură mama, cu atât este mai predispusă sarcinilor gemelare.
Gemenii au o personalitate aparte şi o sensibilitate sporită, legătura dintre ei se crează încă din stadiul uterin. Incep a interacţiona în săptămâna a 14-a de sarcină şi vor fi oameni sociabili, prietenoşi şi mai orientaţi asupra celor din jur.

,