Miniştrii de interne ai R. Moldova şi României la Iaşi

La 29 noiembrie, Ministrul Afacerilor Interne Alexei ROIBU, a avut o întrevedere la Iași cu omologul său român, Constantin Traian IGAŞ.

Din delegaţia Republicii Moldova, condusă de ministru, au făcut parte viceministrul Afacerilor Interne Iurie CHEPTĂNARU, Directorul general al Serviciului Grăniceri, Roman REVENCO, precum şi reprezentanţi ai corpului de comandă a Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Grăniceri.

În prezenţa celor doi miniştri a fost semnat „Protocolul între Ministerul Administraţiei şi Internelor din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova privind consolidarea cooperării la nivel central şi teritorial”.
Documentul semnat de directorul general al Serviciului Grăniceri din Republica Moldova, Roman REVENCO şi de inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, Ioan BUDA, constituie baza juridică de cooperare între cele două ţări în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere, asigurării climatului de siguranţă şi a ordinii publice în zona de frontieră.

În context, ministrul Alexei ROIBU a menționat că întrevederea respectivă este o dovadă elocventă a receptivităţii şi deschiderii largi a părţii române la necesităţile Republicii Moldova în contextul securizării frontierei şi combaterii criminalităţii transfrontaliere, recunoscând întotdeauna perspectiva europeană a ţării noastre, ceea ce reprezintă un factor foarte important pentru liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii moldoveni.

În cadrul întrevederii, oficialii au evaluat stadiul cooperării între cele două ministere şi au discutat aspecte privind combaterea fenomenelor infracţionale la frontieră. De asemenea, s-a convenit asupra continuării procedurii privind realizarea de patrulări în sistem integrat pe râul Prut şi pe sectorul comun al Dunării, în baza planurilor comune, în scopul combaterii contrabandei cu ţigări, a migraţiei ilegale şi a traficului cu mijloace de transport furate.

La finalul întrevederii, miniştrii de Interne ai celor două țări au reafirmat necesitatea intensificării colaborării la frontieră, în vederea contracarării criminalităţii organizate transfrontaliere şi au propus ca următoarea întâlnire să se desfăşoare în format trilateral, împreună cu ministrul de interne din Ucraina, la începutul anului viitor.

Sursa: mai.md

,