Ministerul Economiei anunţă un nou val de privatizări

Ministrul Economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr, a anunţat astăzi că Moldova „va intra în curând într-o nouă fază de privatizări„. Astăzi, în deschiderea forumului investiţional internaţional „Moldova-CEFTA-UE”, care are loc la Chişinău, Valeriu Lazăr a declarat că statul va propune pachete de acţiuni ale unor companii din industria agro-alimentară, farmaceutică şi energetică.

„Misiunea CEFTA rămâne actuală, deşi nu ne-a reuşit să valorificăm toate oportunităţile oferite de acest acord”, a spus ministrul Economiei la evenimentul organizat împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie /CCI/ şi cu secretariatul Acordului de Comerţ Liber în Europa Centrală /CEFTA – Central European Free Trade Agreement/.

Directorul secretariatului CEFTA, Renata Vitez, a apreciat concurenţa pentru pieţe de desfacere şi investiţii care se observă între Croaţia, Serbia, Albania, Muntenegru, Moldova, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo. „Concurenţa ne face muşchii mai tari”, a spus ea, adăugând că ţările-membre trebuie să anuleze restricţiile de ordin veterinar şi fitosanitar din comerţul comun, informează Moldpress.

„Rezultatele vorbesc de la sine: economiile tuturor acestor ţări membre au crescut din 2007”, a declarat preşedintele CCI, Gheorghe Cucu. El a comparat CEFTA cu o anticameră a Uniunii Europene, ştiindu-se că toate ţările-membre au obiectivul de a adera la UE.

Scopul reuniunii este de a dinamiza comerţul cu mărfuri şi servicii şi a stimula investiţiile în Republica Moldova şi Balcanii de Vest.

,