Ministerul Apărării a marcat Ziua internaţională a trupelor ONU

„Ofiţerii detaşaţi în operaţiunile de menţinere a păcii, desfăşurate sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) sunt un instrument al păcii şi nu al războiului.”, declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul unei ceremonii, organizate astăzi de instituţia militară, cu ocazia Zilei internaţionale a trupelor ONU.

Potrivit ministrului Apărării, Republica Moldova, în calitate de membru al ONU, contribuie în măsura posibilităţilor la menţinerea păcii în plan global, iar participarea militarilor Armatei Naţionale la misiunile ONU din Sudan, Liberia şi Coasta de Fildeş reprezintă o dovadă a aspiraţiilor statului în promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii. „Ziua internaţională a trupelor ONU îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite toată consideraţiunea pentru curajul şi profesionalismul în efortul de a-i ajuta pe cei afectaţi de consecinţele războiului. Îi felicit în mod special pe militarii, care se află în prezent în misiuni ONU, la mii de kilometri distanţă de casă, dar şi pe cei care au revenit recent acasă din diferite misiuni ONU”, a accentuat Vitalie Marinuţa.

Începînd cu anul 2003, 70 de militari au participat la diferite misiuni ONU, inclusiv 30 în Coasta de Fildeş, 23 – Liberia, 13 Sudan şi 4 în Georgia. În prezent, Armata Naţională dispune de opt militari în cadrul misiunilor ONU în Coasta de Fildeş şi Sudan.

La operaţiunile ONU participă actualmente 120 mii de pacificatori din 116 ţări, care activează în cele mai volatile şi periculoase părţi ale lumii. Potrivit ONU, numărul militarilor care şi-au sacrificat viaţa pentru pace a depăşit cifra de 2.900 de pacificatori. Anul trecut, 112 bărbaţi şi femei au murit, iar în primele patru luni ale acestui an, alţi 27 de pacificatori au murit în timp ce se aflau în serviciul Naţiunilor Unite.