Marșul Demnității Naționale organizat la 13 mai

Cu prilejul comemorării la 16 mai a 200 de ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus, platforma unionistă Consiliul Unirii organizează Marşul Demnităţii Naţionale pe 13 mai.

Anatol Caraman, co-preşedintele Consiliului Unirii, a declarat: „16 mai 1812 a însemnat răpirea românilor basarabeni din familia civilizaţiei europene şi aruncarea lor pentru aproape două secole în camerele de exterminare ale Holocaustului roşu. În aceste zile de doliu naţional nici un român nu are dreptul să uite crimele comise de ocupanţii ruso-sovietici”. Acesta a comunicat că toată suflarea românească este invitată la marşul de comemorare a victimelor ocupaţiei ruso-sovietice.

Academicianul Nicolae Dabija, co-preşedinte al Consiliului Unirii, a spus că, pe lângă marşul din 13 mai, au fost preconizate şi alte acţiuni şi a făcut demersuri către Guvern şi partide politice, în special către Partidul Liberal, să se alăture acţiunilor. De asemenea, Consiliul Unirii s-a adresat către mitropoliile Moldovei şi Basarabiei să se tragă clopotele în toate bisericile din ţară la această dată.

Marşul preconizat pentru duminică, 13 mai, va avea itinerarul pe lângă ambasadele Rusiei şi Turciei, unde se vor păstra momente de reculegere, iar mai apoi acţiunea de comemorare va continua la Teatrul Verde, unde va avea loc şi un concert cu piese dramatice.

Nicolae Dabija a spus: „La 16 ani la fel vom organiza un marş, vom avea făclii aprinse şi va fi oficiat un tedeum pentru victim”. Potrivit academicianului, cu această ocazie vor fi descoperite mai multe plăci comemorative, una dintre care pe Clădirea Bibliotecii Naţionale. Acţiuni de comemorare vor avea loc şi în statele unde românii moldoveni au emigrat: Italia, Spania, Germania etc.

Pacea de la Bucureşti din 16 mai 1812 a fost încheiată între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, la sfârşitul războiului ruso-turc din 1806 – 1812. Tratatul de pace a fost semnat la Bucureşti, în hanul agentului rus Manuc Bei. Potrivit documentului, Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus un teritoriu de 45.630 km pătraţi. Au trecut în componenţa Imperiului Rus ţinuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpuşna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ţinutului Iaşilor şi Bugeacul.

Autorităţile ţariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată „Bessarabia”. Printr-un manifest emis la încheierea tratatului de pace, Imperiul Rus s-a obligat să-şi retragă trupele din Moldova. De asemenea, ţarul garanta locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului dreptul ca, timp de un an, să se mute de ce parte a noii graniţe ar fi dorit şi să-şi vândă averea după propriul interes. Cedarea de către Imperiul Otoman a părţii de răsărit a Moldovei s-a făcut cu încălcarea tratatelor în vigoare şi a dreptului internaţional valabil în acea epocă, deoarece Moldova nu era provinie turcă.

Sursa foto: rgnpress.ro

,