Lumina Sfântă a ajuns la Chişinău

În mod tradițional, Focul Haric a ajuns şi la Chişinău. Acesta a fost adus aici pentru a zecea oară. Însoţit de Mitropolitul Vladimir şi 170 de poliţişti, focul a fost adus cu mare acurateţe în faţa catedralei.

Delegaţia cu Focul Haric a ajuns la Catedrala „Naşterea Domnului” din Capitală. Înalt Prea Sfinţia Sa, Mitropolitul Vladimir, a îmbrăcat straie albe şi merge pe covorul roşu, pe lângă cupola Catedralei Metropolitane.

Avionul cu delegaţia Moldovei la bord a aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Focul Haric a fost adus la Chişinău de o delegaţie condusă de Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Moldovei, însoţit de mai mulţi preoţi, precum şi de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Este pentru al zecelea an consecutiv când Focul Haric de la Ierusalim este adus şi în Moldova. De doi ani, cheltuielile pentru transportarea Luminii Sfinte sunt achitate de premierul Vlad Filat.

Focul Haric este considerat de creştinii ortodocşi drept cea mai mare minune a creştinătăţii. El se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta Sfântă. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormant este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormantul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi.

Sursa foto: protv.md

,