La 27 martie, Parlamentul României va găzdui o dezbatere privind “Reunirea celor două state româneşti”

Cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române şi Fundaţia Natională pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American şi Platforma Civică „Acţiunea 2012” organizează marţi, 27 martie 2012, ora 14.00 la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema: “Reunirea celor două state româneşti, soluţie europeană pentru înlăturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov si stabilizarea frontierei NATO şi UE”, informează Info Prut cu referire la Romanian Global News.

La dezbatere vor participa parlamentari din Rep. Moldova şi România, cercetători, istorici, jurnalişti, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile cu preocupări legate de reunirea celor două state româneşti.

În cadrul evenimentului va fi relansat Consiliul Naţional al Reîntregirii (CNR) ca platforma de dezbatere a problematicii reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului, fiind alături de Consiliul Unirii, Platforma Civică „Acţiunea 2012”, Forumul Democrat al Românilor din Rep. Moldova, dar şi alături de alte organizaţii, un factor de dinamizare a politicienilor de la Bucureşti şi Chişinău, dar şi a opiniei publice în sensul grăbirii procesului reunirii Rep. Moldova cu România, transmite Romanian Global News.

Vechi popor european şi unul dintre primele popoare creştine, ROMÂNII au suferit constant din cauza presiunilor şi a uneltirilor străine, dar şi a trădărilor şi slăbiciunilor din interior, având ca efect o cvasi-permanentă dezbinare în Evul Mediu. Epoca modernă a adus constituirea statului naţional român şi apoi desăvârşirea unităţii lui teritoriale, dar, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale şi mai ales după aceea, tragedia Basarabiei şi a Bucovinei, căzute sub jugul sovietic, a cunoscut noi pagini dureroase.