Impactul asupra Istoriei: 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia

În organizarea Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni a Senatului Romaniei, Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni şi a Consiliului Naţional al Reîntregirii, având ca parteneri Platforma Civică “Actiunea 2012” şi Consiliul Româno-American, la Parlamentul Romaniei va avea loc dezbaterea cu tema „200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor”.

Eveniment va avea loc în data de 16 mai 2012, începând cu ora 15.00, la sala Constantin Stere din Senatul României.
La dezbatere, care va fi una academică, au fost invitați istorici, jurnaliști, analiști, parlamentari, reprezentanți ai autorităților, diplomați, reprezentanți ai societății civile și studenți de pe ambele maluri ale Prutului.

Intrarea se face pe bază de invitație. Membrii și simpatizanții Platformei civice Acțiunea 2012 sunt rugați sa anunțe organizatorii dacă doresc să participe.

Amintim că la 27 martie, Parlamentul României a găzduit o dezbatere similară cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Vechi popor european şi unul dintre primele popoare creştine, ROMÂNII au suferit constant din cauza presiunilor şi a uneltirilor străine, dar şi a trădărilor şi slăbiciunilor din interior. Epoca modernă a adus constituirea statului naţional român şi apoi desăvârşirea unităţii lui teritoriale, dar, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale şi mai ales după aceea, tragedia Basarabiei şi a Bucovinei, căzute sub jugul sovietic, a cunoscut multe pagini dureroase.

,