Guvernarea și Sinodul Bisericesc au ajuns la un numitor comun privind adoptarea Legii antidiscriminare

Legea antidiscriminare va fi adoptată, însă nu va contraveni sub nicio formă normelor creştineşti, a declarat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, în urma unei întrevederi cu Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir şi cu membrii Sinodului Bisericesc, transmite Info-Prim Neo.

Marian Lupu spune că Legea antidiscriminare vine să pună în evidenţă anumite drepturi constituţionale pentru cetăţenii ţării, de aceea trebuie şi poate fi adoptată. Potrivit spicherului, există soluţii ca acest proiect de lege să nu vină în contradicţie cu tradiţiile naţionale şi cu normele creştineşti. Deşi încă nu este înaintată o variantă finală a proiectului de lege, legislativul va avea grijă ca aceasta să aibă o formulă care va fi susţinută şi de autorităţile publice, şi de Biserica Ortodoxă, şi de întreaga societate.

Marian Lupu a declarat: „Societatea nu cunoaşte conţinutul acestui proiect de lege şi interpretează greşit lucrurile. Discuţiile din ultima vreme sunt bazate pe emoţii şi pe neştiinţa acestui conţinut. Dar atunci când îl citeşti minuţios, poţi constata că 99,9 % că acest proiect nu vine în contradicţie cu principiile ortodoxe, astfel apare completamente o altă situaţie”.

Preşedintele Parlamentului a mai menţionat că Legea antidiscriminare categoric nu se va referi la posibilităţi de formări de familie între persoanele de acelaşi sex, adopţii de copii, schimbări ale noţiunilor „tată” şi „mamă” şi multe alte lucruri care vin în contradicţie cu normele creştineşti.

Mitropolitul Vladimir s-a declarat mulţumit de promisiunile lui Marian Lupu privind identificarea unei formule potrivite pentru proiectul Legii antidiscriminare, precum şi de invitaţia lansată reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe la şedinţa plenară a Parlamentului în cadrul căreia se va discuta acest proiect de lege.

„Legea în întregime este normală, înafară de sintagma „orientare sexuală” , a declarat Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Vladimir.

Serviciul de presă al Guvernului a emis un comunicat de presă în care se spune că premierul Vlad Filat comunică că proiectul de lege este încă în fază de elaborare, iar adoptarea lui va fi precedată de discuţii complementare.

„Guvernul va acţiona în vederea asigurării drepturilor fundamentale ale omului în conformitate cu obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat Vlad Filat. Premierul a subliniat necesitatea menţinerii unui echilibru în discuţiile la această temă şi a păstrării calmului, mai ales acum, când ţara se află în ajunul Sfintelor Sărbători de Paşti.

Potrivit Info-prim.md, adoptarea Legii antidiscriminare este o condiţie a UE în negocierile pentru liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova.